Není tu akce, kterou Městské muzeum a galerie ve Svitavách pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.muzeum.svitavy.cz

Historie Městského muzea a galerie ve Svitavách se váže k roku 1894. Ferdinand Werner jako předseda organizačního výboru se zasloužil o to, aby se vystavené předměty z akce Výstava řemeslných výrobků z Hřebečska stala základem pro sbírku nového muzea. Sbírka postupně narůstala, avšak v 60 letech 20 století budova kvůli svému havarijními stavu o podstatnou část přišla. Od té doby se do roku 1913 o muzejní činnosti moc nevědělo. Nicméně téhož roku byl schválen plán udělat muzeum a galerii Svitavy v prostorách Strakeleho továrny, kde kromě muzea byla škola pro ženská povolání. V roce 1914 mělo dojít ke slavnostnímu otevření muzea a galerie, ale kvůli zásahu válečného konfliktu se tak nestalo. Přesto dále pokračovala sbírka zbraní, obrazů nebo cínového nádobí. 

Následoval vznik Československa, ale ani poté nebylo o historii muzea nic známo. Až roku 1947 bylo na Smetanově náměstí v bývalé Budigově vile otevřeno nové městské muzeum, a zároveň se uskutečnila vernisáž prací svitavských umělců, a to sochaře Josefa Kadlece a malíře Jaroslava Pavliše. Následně se v roce 1969 budova dočkala velkých oprav. Ve městě však byly vybudovány pouze Výstavní síně, a to pod hlavičkou Okresního vlastivědného muzea v Litomyšli. A až v roce 1976 došlo v přístavbě budovy ke zřízení Okresního muzea dělnického hnutí.

Od roku 1991 teprve muzeum funguje pod názvem Městské muzeum a galerie ve Svitavách. Sbírky, které v něm nalezneme, se zaměřují na dokumentaci řemesel, regionálního umění a prací techniky.

V současné době městské muzeum a galerie Svitavy pořádá výstavy, přednášky, programy pro školy nebo různé řemeslné workshopy.



Městské muzeum a galerie ve Svitavách - program na září

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Štítky

Městské muzeum a galerie ve Svitavách: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!