Není tu akce, kterou Zámek Zahrádky pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo

Zámek v Zahrádkách byl postaven v renesančním stylu v polovině 16. století Janem z Vartenberka. Původně nesl jméno Nový zámek a jeho okolí Novozámecké panství (dodnes jméno připomíná blízký Novozámecký rybník). Roku 1623 zámek koupil Albrecht z Valdštejna, v polovině 17. století pak Zahrádky přecházejí do rukou Kouniců, kteří jej v druhé polovině 18. století přestavili v pozdně barokním stylu. Ve 20. letech 19. století proběhly úpravy empírové.

Jedná se o čtyřkřídlou budovu se čtyřmi věžemi v rozích. Ve druhé polovině 20. století sloužil objekt jako domov mládeže zřízený Ministerstvem zahraničního obchodu a středisko jazykové a odborné přípravy zahraničních studentů. Dnes je v majetku Univerzity Karlovy a po požáru v roce 2003 čeká na opravu. Je veřejnosti nepřístupný. Obklopuje ho však rozsáhlý zámecký park, kde nalezneme mnoho vzácných dřevin i sochy sv. Barbory a sv. Jana Nepomuckého, pocházející z Barbořina kamenného mostu v nedaleké Valdštejnské aleji.

Proč právě sem: ve druhé polovině srpna se zde každoročně pořádají Zahrádecké slavnosti, při nichž si lze, kromě hudebního programu a jarmarku, prohlédnout i zámecká sklepení. O zámku Zahrádky se ve filmu Dušana Kleina Jak básníci přicházejí o iluze několikrát zmiňuje i filmový „Mireček“.

Foto: Andrea Morkusová


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Zámek Zahrádky: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!