Není tu akce, kterou Zámek Dětenice pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (1)
  • Ohodnoť místo
  • www.detenice.cz

Zámek Dětenice, známý svou dlouhou historií a bohatou kulturou, se nachází ve stejnojmenné obci a má kořeny již v 11. století. Podle legendy, kníže Oldřich na místě dnešního zámku našel během lovu opuštěné děti, kterým nechal postavit ves a pojmenoval ji Dětenice.

Ve středověku, konkrétně v roce 1269, přestavěl Beneš z Valdštejna původní dřevěnou tvrz na gotický hrad, jehož zbytky jsou dodnes patrné. Po jeho smrti, v roce 1503, koupili panství páni Křinečtí z Ronovce, kteří hrad přestavěli na renesanční zámek. Jiří Křinecký, poslední z rodu, byl nucen zámek prodat kvůli dluhům a účasti na povstání proti Ferdinandu II.

Zámek Dětenice prošel rukama mnoha významných majitelů, včetně Albrechta z Valdštejna a Adamova vnuka Oktaviána, který přispěl k rozvoji zámku a okolí stavbou školy a soch v 17. století.

V 18. století zámek ovládali Clamm-Gallasové, kteří zámek modernizovali a rozšířili zámecký park. Filip Wessenberk, další majitel, zrušil místní rybníky a zlepšil zdravotní stav oblasti. Jeho nástupci, Maltézští rytíři, pokračovali v rozvoji oblasti, založili místní železnici a opravili místní pivovar.

Bratři Blochové, kteří zámek Dětenice získali v roce 1903, přivedli moderní dobu s elektrifikací a dalšími infrastrukturními vylepšeními. Posledním soukromým majitelem před zestátněním byl Ing. Emanuel Řehák, který aktivně zapojoval obec do života na zámku.

Po roce 1998 byl zámek Dětenice koupen Pavlem Ondráčkem, který provedl rozsáhlou rekonstrukci a znovu jej otevřel pro veřejnost v roce 2000. Dnes je zámek Dětenice známý pro své historické programy, rokokové plesy a středověké hostiny, nabízející návštěvníkům jedinečný historický zážitek ve spojení s moderním pohostinstvím.

Zámek je veřejnosti přístupný celoročně, v rámci prohlídek si mohou návštěvníci prohlédnout sbírky zbraní, loveckých trofejí či historický nábytek.

Každou sobotu se konají prohlídky v doprovodu čarodějnice, pro děti jsou dále přichystány příležitostné pohádkové okruhy s pohádkou.

Foto: Matěj Baťha, CC BY-SA 3.0



Zámek Dětenice - program na listopad

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Zámek Dětenice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!