Kaple Vědlice, Vědlice

Kaple Vědlice

Vědlice, 75

Není tu akce, kterou Kaple Vědlice pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.slunnymlyn.cz

Na okraji Vědlic stála do roku 2016 už jen zřícenina kapličky, která nebyla téměř vidět. Asi jen málo koho by napadlo, že by se situace mohla změnit k lepšímu. Zbylé torzo bylo zarostlé náletovinami a pohlceno uvolňujícím se svahem. Jen v matných vzpomínkách pár starousedlíků si zachovala kaplička své důstojné místo.

Historie kapličky sahá do 18 století. Byla postavena mlynářem Franzem Hornem, který vlastnil ve Vědlicích mlýn č.p. 17, pod silnicí u kapličky (současná usedlost). Traduje se, že ji nechal postavit po tragické smrti své manželky, kterou přejel koňský povoz u mlýna. Zda je to pravda, nevíme. Při bádání dostupných historických pramenů, nebyla tato informace potvrzena, tak jako např. hledané zasvěcení kapličky.

Opravená kaplička vrátila Úštěcku krajinotvorný prvek, který vytváří kulturní dědictví venkova. I přesto, že se jedná zcela o soukromou stavbu, tak kaplička byla opravena majitelem ve veřejném zájmu. Stane se zajisté místem nejen pro sakrální turistiku.

Na konci jara 2016 se zahájila její záchrana a postupem času se začalo torzo proměňovat před očima. Oprava kapličky byla částečně zajištěna dobrovolníky v rámci neziskové organizace Slunný mlýn z.s.. Do záchrany se zapojila dobrovolnicky společnost Hewlett Packard a skautské středisko Hiawatha Praha. Na opravě se dále podíleli lidé a firmy z místa a blízkého okolí. Všem patří velké díky. Financování akce bylo zajištěno 39 % státní dotací Ministerstva zemědělství a 61% z vlastních prostředků majitele.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Kaple Vědlice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!