Není tu akce, kterou Galerie Dům v Broumově pořádá? Přidej ji
  • Byli tadykaterina.ostradecka
  • Ohodnoť místo
  • www.galeriedum.cz

Galerie Dům se nachází uprostřed klášterní zahrady v Broumově, kterou založil ve druhé polovině 17. století opat Thomas Sartorius. Samotná budova galerie byla postavena v osmnáctém století a přestavěna na začátku 19. století. Původně byla budova přízemní s mansardovou střechou pokrytou šindelem. V roce 1910 bylo přistavěno patro.

Od roku 2006 zajišťuje spolek Agentura pro rozvoj Broumovska (APRB) přístupnost Klášterní zahrady, včetně řady kulturních akcí. Původně byla v prostorách současné Galerie Dům vytvořena výstavní síň. Na přelomu let 2011/2012 prošly vnitřní prostory částečnou úpravou, aby splňovaly předpoklady pro provoz galerie současného umění. V roce 2014 se Galerie Dům přesunula do provizorních prostor v jiné části kláštera a původní objekt prošel v rámci revitalizace kláštera také obnovou. Od výstavního roku 2015 se Galerie Dům vrátila do původních prostor v klášterní Zahradě. Její provoz zajišťuje Vzdělávací a kulturní centrum Broumov o.p.s.

Galerie Dům se dlouhodobě věnuje prezentaci především malířského a sochařského média, a to v jejich aktuálních specifických formách. Vedle ikonických postav českého výtvarného prostoru 2. poloviny 20. století zařazuje i důležité autory střední generace, současně ale představuje talentované nedávné absolventy vysokých uměleckých škol. Často zviditelňuje tvůrčí principy, jež primárně nevycházejí z momentální společenské atraktivnosti konkrétních vnějších témat, ale sledují inspirativnost prostoru obecnějšího charakteru.

Kurátorsky vedená výstavní koncepce Galerie Dům klade důraz také na kontinuitu svého programu, v níž spatřuje samostatnou kulturní hodnotu pro region Broumovska a město Broumov. Za dobu své existence galerie zpřístupnila odborné i laické veřejnosti regionu mnoho významných umělců a jejich klíčových děl. Povahou sice komorní prostor, tak nabízí profesionálně realizované výstavy se všemi doprovodnými tiskovinami, a to v kvalitě srovnatelné se státními odbornými institucemi.

FOTO: Oficiální stránky galerie



Galerie Dům v Broumově - program na srpen

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Štítky

Galerie Dům v Broumově: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!