Nejslavnější architekti a jejich díla. Tento týden startuje festival Film a architektura

Nejslavnější architekti a jejich díla. Tento týden startuje festival Film a architektura

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Festival, který spojuje film a architekturu, začíná v sobotu 30. září a potrvá do středy 4. října. Více než dvacet projekcí nabídne nejen v Praze, ale i v Brně, Plzni a dalších městech. Představí jak slavné architekty, tak i fotografy staveb nebo slavný Kubrickův snímek 2001: Vesmírná odysea.

Zahajovací projekce se uskuteční ve Francouzském institutu v Praze, promítat se budou hned dva filmy. Prvním bude francouzský snímek BIS 25 o díle slavného architekta Auguste Perreta a příbězích obyvatel jeho nejznámějšího pařížského domu čp. 25, který se nachází na ulici Franklin. Následovat bude krátký český film Transformace – Výpary – Melanosis, jehož autorem je Michal Kindernay.

Nejobsáhlejší sekce festivalu je letos věnována fotografům architektury. Uveden bude třeba biografický film o Juliu Shulmanovi, jehož fotografie přivedly moderní architekturu do amerického mainstreamu. Shulman zachytil práci téměř každého moderního a progresivního architekta od třicátých let včetně Franka Lloyda Wrighta či Richarda Neutry. Další film představí Francouze Luciena Hervé, který byl dvorním fotografem mimo jiné architekta Le Corbusiera.

Besedy po projekcích

Opět nebude chybět pravidelná sekce Archi Kult, která ukazuje pozoruhodná filmová díla proslavená i svým architektonickým a scénickým pojetím. Letos se bude promítat film Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná odysea, a to v úterý 3. října v pražském kině Světozor. Po projekci následuje beseda s filmovým publicistou Pavlem Bednaříkem.

Nepůjde o jediný snímek, po jehož projekci proběhne i beseda. „Premiéry filmů The Competiton, The School as City a Slightly Modified Housing doplní debaty s jejich režiséry. Účast na diskuzi po projekci filmu Big Time o studiu Bjarke Ingels Group (BIG) přislíbil také manager kodaňské spalovny Amager Bakke, která se díky plánované sjezdovce na střeše řadí mezi nejzajímavější projekty progresivního dánského studia,“ sdělila dramaturgyně festivalu Petra Horká.

Další témata zprostředkují inspirativní příklady ze zahraničí a budou se týkat svobodomyslné tvorby Hermana Hertzbergera – nejvýznamnějšího architekta školních budov nebo možností revitalizace panelových sídlišť a jejich úsporné a efektivní přeměny na dostupné sociální bydlení. V rámci výročí 130 let od narození „otce panelových sídlišť“ Le Corbusiera se v sekci Osobnost objeví dva filmy věnované jeho životu a tvorbě.

Festival proběhne v Praze, Brně, Plzni a dalších regionech a termínově navazuje na Den architektury. Vybrané filmové projekce budou zdarma.

Foto: Z filmu Big Time. Zdroj: archiv Film a architektura

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!