Národní galerie otevřela výstavu grafických prací Václava Hollara

Národní galerie otevřela výstavu grafických prací Václava Hollara

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí v Praze až do konce letošního roku probíhá výstava s názvem Václav Hollar ve službách anglické šlechty. Zaměřuje se na působení významného českého grafika v Anglii v polovině 17. století, kde vytvářel kresby krajin, grafický cyklus motýlů a mnoho dalších prací.

Václav Hollar, narozený v roce 1607, v pouhých dvaceti letech odešel pracovat do Německa, kde se roku 1636 setkal s anglickým diplomatem Thomasem Howardem. Ten si mladého umělce najal a Hollar s ním putoval do jeho rodné země.

Brzy po příjezdu v roce 1637 vydal panoramatický pohled na Greenwich, který věnoval anglické královně. Zobrazoval krajinu hraběcího panství, která jej zaujala, vytvářel pohledy na Londýn a jeho okolí, nebo slavné cykly ženských kostýmů a jiné,“ uvedla kurátorka výstavy Alena Volrábová.

Hollar Anglii opustil po devíti letech kvůli vypuknutí občanské války, načež se usadil v Antverpách. Pro své anglické zaměstnavatele však nepřestal pracovat a vytvořil např. svůj slavný grafický cyklus motýlů a jiného hmyzu, vydal také portrét krále Karla I. podle A. van Dycka a mnoho dalších grafických prací.

Nedávno se objevil doposud zcela neznámý grafický list s erbem anglicko-skotského rodu Porter, který je datován rokem 1651, kdy Hollar ještě pobýval v Antverpách. V roce 1652 se vrátil do Anglie, kde v roce 1677 zemřel. Protože Národní galerie získala tento unikátní lept se znakem do svých sbírek, bude na výstavě také prezentován,“ dodala kurátorka.

Foto: Václav Hollar: Motýli a další hmyz, 1646, lept, Národní galerie v Praze. Zdroj: archiv NG 

Václav Hollar: Vlastní podobizna s rodinným erbem, 1647, lept, Národní galerie v Praze. Zdroj: archiv NG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!