Za hranou skla. Tančící dům ukáže tvorbu českých sklářů starší i současné generace

Za hranou skla. Tančící dům ukáže tvorbu českých sklářů starší i současné generace

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pražská Galerie Tančící dům společně s Blokem českého skla ve středu otevírá novou výstavu pojmenovanou Za hranou skla, na níž představí tvorbu deseti českých sklářů ze současnosti i minulosti, které záměrně staví do kontrastu. Expozici je možné navštívit až do 5. listopadu.

První generace zahrnuje umělce, kteří položili základ rozvoji českého skla jako svébytného sochařského materiálu ve volném umění. Většina z nich vzešla ze sklářských ateliérů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové pod vedením profesorů Josefa Kaplického a Stanislava Libenského. Sklo se jim tehdy podařilo ve světě prosadit nejen jako typ užitého, ale i volného umění.

Pětice vybraných autorů – Marian Karel, Vladimíra Klumparová, Vladimír Kopecký, Dana Zámečníková a Jiřina Žertová – svou tvorbou demonstruje nejen pestrou variabilitu sochařských přístupů, kterými je možné pracovat se sklem, ale také komplexnost myšlení, kterým zasahují do dalších oblastí umění včetně malby, designu, grafiky a architektury. V jejich tvorbě můžeme nalézt mnoho uměleckých intervencí, kterými se podíleli na významných stavbách nejen v České republice, ale také v Japonsku či USA.

Nastupující mladá generace sklářů navazuje na tradici svých profesorů, přistupuje ke sklu inovativně a zkoumá jeho možnosti ve spojení s netradičními materiály. Vybraní autoři Luba Bakičová, Zuzana Kubelková, Jiří Liška, Lukáš Novák a Vendulka Prchalová jsou absolventy, případně ještě studenty sklářských ateliérů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením Ronyho Plesla, Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem pod vedením Ilji Bílka a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pod vedením Petra Stanického.

Díla mladých umělců budou vedle děl autorů starší generace výrazně rezonovat a divákovi napoví, kam se současné české autorské sklo za téměř 60 let po svém fenomenálním úspěchu na EXPO 58 v Bruselu posunulo,“ vysvětlil předseda spolku Blok českého skla Michael Macek.

V rámci doprovodného programu lze navštívit dvě komentované prohlídky, a to 19. září a 10. října. Dvě přehlídky šperků s názvem Šperky, sochy, design, jež se konají 12. října a 3. listopadu 2017, představí šperky Václava Cíglera, Vratislava Karla Nováka a dalších významných umělců. 

Foto: Vladimíra Klumparová, Rhythm in Crystal, 2009. Zdroj: archiv Galerie Tančící dům

Vladimír Kopecký: Parabol, 2007. Zdroj: archiv Galerie Tančící dům

Vendulka Prchalová: IMO, 2016. Zdroj: archiv Galerie Tančící dům

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Galerie Tančící dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!