Výstava na Kampě představí díla Marcela Duchampa i Františka Kupky

Výstava na Kampě představí díla Marcela Duchampa i Františka Kupky

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Výstava pojmenovaná Ateliérová sousedství probíhající v Museu Kampa zahrnuje šest desítek děl moderních autorů, jakým byl Marcel Duchamp, Joan Metzinger, Jacques Villon nebo český malíř František Kupka. V expozici budou návštěvníci zhlédnout také model tzv. Kubistického domu, který byl vytvořen pro Podzimní salon v roce 1912 v Paříži. Výstava pořádaná u příležitosti narozenin zakladatelky muzea Medy Mládkové potrvá do 9. ledna příštího roku.

Museum Kampa se zaměřuje především na tvorbu světoznámého umělce Františka Kupky, který je osobně spjat s mecenáškou, sběratelkou a zakladatelkou Musea Kampa Medou Mládkovou. Ta se s Kupkou pravidelně setkávala v Paříži už od dob svých studií dějin umění na Sorbonně.

Postupně získala řadu jeho děl, včetně jednoho ze dvou prvních veřejně prezentovaných nefigurativních obrazů vůbec, Amorfu – Teplou chromatiku, poprvé vystavenou na pařížském Podzimním salonu v roce 1912, která je součástí současné výstavy Ateliérová sousedství.

Meda Mládková svou kolekci věnovala Hlavnímu městu Praze a vystavovala v Museu Kampa s vědomím, že právě veřejná dlouhodobá prezentace je důležitá pro Kupkovo zasazení do kontextu světových dějin umění. Proto zde vznikají i výstavní projekty věnované určitým zajímavým aspektům tvorby Františka Kupky, zaměřené zejména na mezinárodní kontext jeho díla.

Těší mě, že jsme v Museu Kampa mohli připravit další mezinárodní projekt. Spolupráce s renomovanými zahraničními institucemi, jako je Musée National d'Art Moderne – Centre Pompidou Paris, potvrzuje pozici mezinárodně uznávané kulturní instituce, kterou Museum Kampa získalo nejen díky své zakladatelce Medě Mládkové,“ nechal se slyšet Jiří Pospíšil, předseda správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.

Výstava představí asi 60 děl od autorů jako sourozenci Duchampové (Marcel Duchamp, Raymond Duchamp-Villon, Jacques Villon, Suzanne Duchamp), Albert Gleizes, Joan Metzinger, František Kupka aj. Uvedení děl těchto autorů pohromadě představuje unikátní příležitost pro odborníky i nejširší veřejnost. Práce budou zapůjčeny z Musée National d´Art Moderne Paris – Centre Pompidou a z dalších francouzských soukromých i veřejných sbírek.

Foto: Raymond Duchamp-Villon: Maggy neboli Portrét paní Georges Ribemont-Dessaignes, 1912 / 1948, bronz, 71 × 33 × 41 cm, Centre Pompidou – Musée national d'art moderne, Paříž, kat. č. 3

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Museum Kampa nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!