Museum Kampa zahájilo výstavu abstraktního malíře Jaroslava Paura

Museum Kampa zahájilo výstavu abstraktního malíře Jaroslava Paura

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Od 9. srpna je v pražském Museu Kampa přístupná retrospektivní výstava méně známého českého malíře 20. století Jaroslava Paura, kterou pro muzeum vytvořila Sophistica Gallery. Díla umělce zde můžete obdivovat až do 15. října.

Výstava představí na 110 olejomaleb, z nichž nejstarší Paur vytvořil již v roce 1943. Umělec se zhlédnul v několika stylech – na počátku své dráhy byl silně ovlivněn expresionismem, později si oblíbil civilismus a Skupinu 42. V šedesátých a sedmdesátých let se svými obrazy nejvíce přiblížil abstrakci a informelu.

V kontextu neobyčejně silné generace mladých tvůrců vstupujících na výtvarnou scénu v průběhu čtyřicátých let představuje malířské dílo Jaroslava Paura (1918–1987) jeden z dosud ne zcela poznaných uměleckých odkazů, který ovšem nepostrádá jak kvalitativní úroveň jednotlivých tvůrčích etap, tak svébytnost výtvarného projevu,“ uvedl kurátor výstavy Milan Dospěl.

Důležitou součástí jeho kompozic se stává jakási tajuplná atmosféra monumentálně koncipovaných abstraktních městských krajin, které v některých případech evokují až jakési kosmické struktury. Paurovo malířské dílo je neobyčejně autentickou výpovědí o vztahu člověka k městské aglomeraci, v níž jsou vedle lyricko-poetických tendencí velmi silně obsažena naléhavá existenciální vyjádření,“ dodal kurátor.

Foto: Krystaly a jádra (1968) © Markéta Paurová, jaroslavpaur.cz Zdroj: Sophistica Gallery

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Museum Kampa nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!