Muzeum Milana Dobeše se otevřelo v ostravských Vítkovicích

Muzeum Milana Dobeše se otevřelo v ostravských Vítkovicích

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nové muzeum pojmenované po českém, potažmo slovenském představiteli konstruktivismu a op-artu Milanu Dobešovi se otevřelo v ostravské části Vítkovice v multifunkční aule Gong. Najdete zde téměř 200 exponátů z děl nejen Dobeše, ale i Victoria Vasarelyho, Andyho Warhola a mnoha dalších.

Československý umělec Milan Dobeš je významný reprezentant geometrické abstrakce. Je autorem manifestu dynamického konstruktivismu a muzeum s jeho jménem tedy logicky představuje klíčové práce evropského konkrétního umění,“ uvedl předseda správní rady Svetlik Art Foundation a hlavní majitel Vítkovice Holding a Cylinders Holding Jan Světlík.

Prostor muzea je rozdělen na sedm částí, přičemž čtyři z nich jsou věnovány výhradně Dobešovi a zbylé tři autorům, mezi nimiž je i Josef Albers, Richard Anusszkiewicz, Getulio Alviani, Richard Paul Lohse, Günter Fruhrtrunk, Gyula Kosic, Francois Morellet, Bridget Riley, Henryk Staszewski, Riszard Winiarski či Jiří Kolář.

Kromě výtvarných děl zahrnujících koláže, grafiky a světelně kinetické objekty jsou součástí expozic i projekce filmu o životě Milana Dobeše. Nechybí ani hudební expozice s ukázkou nočních světelně kinetických programů, jimiž se Dobeš rovněž zabýval a absolvoval s nimi v roce 1971 turné s American Wind Symphony Orchestra. Nové muzeum budou provozovat Dolní Vítkovice, které tak rozšíří portfolio návštěvnicky atraktivních míst o jedinečnou galerii s výtvarnými klenoty.

Rodák z Přerova Milan Dobeš, který se na vzniku muzea částečně podílel, odešel studovat výtvarné umění na Slovensko, kde také po absolvování Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě dlouhá léta působil a dodnes zde žije. Díky svému uměleckému přínosu zejména v oblasti op–artu je dnes celosvětově uznávanou osobností. Těžištěm jeho tvorby je geometrická abstrakce, kterou začal tvořit v roce 1959, a u níž pak zůstal po celý svůj umělecký život.

Nové muzeum v Dolních Vítkovicích je otevřeno denně, návštěvníci mají možnost si objednat komentovanou prohlídku. Mimo to zde budou probíhat také animační a vzdělávací programy pro školy i pro veřejnost. První z nich začne v době konání hudebního festivalu Colours of Ostrava, kdy si zájemci pod vedením lektorů mohou vytvořit jednoduchá výtvarná mini díla a zároveň pozorovat optické klamy a prostorové efekty přesně v duchu Dobešovy tvorby.

Foto: dolnivitkovice.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Multifunkční hala GONG nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Multifunkční hala GONG

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!