Řemesla a živnosti. V Českých Budějovicích se otevírá nová expozice

Řemesla a živnosti. V Českých Budějovicích se otevírá nová expozice

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Řemesla a živnosti provozované v Českých Budějovicích od 15. do 19. století odhaluje nová expozice v Jihočeském muzeu. K vidění budou archeologické nálezy ze středověku či předměty ze sbírek muzea. Návštěvníci se seznámí také s nejvýznamnějšími způsoby obživy zastoupenými jednotlivými cechy. Výstava potrvá do 31. srpna ve výstavní síni na českobudějovické radnici na náměstí Přemysla Otakara II.

Autoři expozice se zaměřují jak na nejstarší řemesla, mezi která patří například řezníci, krejčí nebo obuvníci, tak i na mladšíhodináře, zlatníky či knihtiskaře. V Českých Budějovicích existovala i spousta specializovaných cechů, třeba zvonaři, loďaři nebo svíčkaři.

Vzácným exponátem je digitální podoba Adresáře hejtmanství Českobudějovického z roku 1904 a také soubor reprodukcí obrazů zlatokorunské školy.

Řemesla mají ve městě dlouhou tradici, již na počátku 15. století jich zde bylo evidováno 73. Příbuzná řemesla se často spolčovala a vytvářela cechy, především za účelem ochrany a odstranění konkurence. Kromě tradičních cechů, jakými byl řeznický či soukenický, zde působil i specializovaný cech hřebenářů, mydlářů nebo parukářů.

V 18. století cechy zanikaly a nahrazovaly je nové, ve městě se objevili šňůrkaři nebo knoflíkáři. Postupně však cechy přestaly plnit svou funkci a místo nich se začaly prosazovat tzv. svobodné živnosti. Cechy byly definitivně zrušeny v roce 1859.

Vstupné na výstavu činí 25 Kč (dospělí) a 15 Kč (zlevněné).

Foto: archiv Jihočeského muzea

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Jihočeské muzeum: Historická... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!