Českou premiéru podle bestselleru Nicolaie Lilina Sibiřská výchova uvede Divadlo X10

Českou premiéru podle bestselleru Nicolaie Lilina Sibiřská výchova uvede Divadlo X10

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Román Nicolaie Lilina Sibiřská výchova se stal záhy po svém uvedení na trh světovým bestsellerem a dočkal se i filmového zpracování. V pátek 28. dubna 2017 proběhne v pražském Strašnickém divadle premiéra adaptace tohoto románu na divadelní prkna.

Režie se ujala Lucie Ferenzová, která již v minulosti s Divadlem X10 spolupracovala na site specific projektech Solidarita a Kocourkov. Mezi herci se objeví již dobře známé a osvědčené síly Divadla X10 i zcela nové tváře.

Drsné sibiřské dospívání 

Inscenace vychází z textů a událostí knihy dokumentující autorovo dětství a dospívání v komunitě sibiřských zločinců – urků, kteří byli ve 30. letech násilně deportováni ze Sibiře do Podněstří. Hrdinové inscenace se potýkají s nelehkými úkoly stejně jako každá klučičí parta. Jenže tahle parta je trochu jiná: nože, pistole, tetování, pravoslavné ikony a pohanské rituály. Ale každý kluk nakonec musí dospět.

Inscenace vypovídá o dospívání a formování lidských charakterů v období puberty a adolescence, o hodnotovém systému, který v nás buduje výchova, pohádky, naše čtvrť, naši předkové…“ dodává dramaturg inscenace Ondřej Novotný.

Divadlo X10 pokračuje v nastolené dramaturgické linii

Po uvedení hry Haarmann Maria Mayenburga v režii kmenové režisérky Ewy Zembok se jedná o druhou inscenaci, která na příkladech kriminálních živlů otevírá diskuzi o stále aktuálních otázkách týkajících se povahy zla a dobra v dnešním komplikovaném světě.

V této sezoně Divadlo X10 stále sleduje náročnou dramaturgickou linii českých nebo světových premiér, autorských počinů a site specific projektů. Za budování takto osobitého programu na nezávislé scéně se Divadlo X10 umístilo na 9. – 10. příčce v celostátní anketě Cena kritiků 2016.

Široké veřejnosti se Divadlo X10 prezentuje nejen programem v sále Strašnického divadla a exteriérovými projekty, ale také každoročním Festivalem strašNICE, který se tentokrát odehraje 18. – 21. května. Divadlo tak rozšiřuje svoji činnost i o důležitý komunitní rozměr.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: Ewa Zembok

Místo konání: Divadlo X10

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!