Nejnovější články » Umění

Dvořákova Rusalka se vrací zpět do Prahy! Národní muzeum chystá unikátní výstavu

29.3.2017,

Česká metropole se bude moci opět pochlubit původním rukopisem partitury Rusalky Antonína Dvořáka. Ta se do České republiky vrací z New Yorku, kde zažila svou úspěšnou výstavní premiéru.  

Originální rukopis Rusalky, nejslavnější opery Antonína Dvořáka, byl v České republice naposledy ke zhlédnutí před více než 25 lety. Nyní budou mít zájemci opět možnost tento vzácný kousek spatřit, a to po dobu jednoho týdne v Českém muzeu hudby. Výstava, která bude zahájena 11. dubna, ukáže nejen rukopis, ale také vývoj opery. Věnovat se bude rovněž jednotlivým interpretům a dalším různým zpracováním, kterých se Rusalka dočkala

Rukopis opery navíc nebude jediným vzácným dokumentem, kterého se návštěvníci na výstavě dočkají. Těšit se totiž mohou i na Dvořákův americký skicář č. 6, na první vydání libret opery, skladatelovy dopisy i na první nahrávky árií z opery. Ty si budou moci pustit na tabletu, který bude součástí výstavy. Expozice představí rovněž nejrůznější kostýmní i scénické návrhy Rusalky, které vytvořili významní výtvarníci během 20. století. Chybět nebudou ani skutečné kostýmy ze sbírek Národního divadla.