Do hudebního nebe odešel Chuck Berry, průkopník rokenrolu

Do hudebního nebe odešel Chuck Berry, průkopník rokenrolu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Ani letošní rok není k hvězdám hudebního nebe zrovna milosrdný. Ve čtvrtek 16. března zemřel legendární bluesman James Cotton, včera (18. března) se v mediích objevila zpráva, že tento svět opustil i legendární hudebník a velký průkopník rokenrolu - Chuck Berry.

Informaci o jeho smrti přinesla agentura Reuters a potvrdil ji i hudebníkův syn Charles junior, který mimo jiné uvedl, že devadesátiletý hudebník zemřel svém domě ve státě Missouri. Syn legendárního kytaristy již poslední dobou naznačoval, že zdravotní stav jeho otce není valný a upozorňoval i na fakt, že prodělal zápal plic. Přesný důvod jeho smrti však nebyl doposud zveřejněn.

Chuck Berry se proslavil především svými hity Maybellene z roku 1955, Roll Over Beethoven (1956), Rock and Roll Music (1957) nebo Johnny B. Goode z roku 1958. Zásadním způsobem ovlivnil tvorbu kapel The Beatles, The Rolling Stones nebo Boba Dylana či Bruce Springsteena, kteří jej považovali za svůj vzor. V roce 1985 obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos a v roce 2012 byl uveden do Rokenrolové síně slávy. Ještě před pár lety pravidelně koncertoval a navštívil i Českou republiku, kde jsme ho mohli naposledy naživo vidět v roce 2005. Tehdy se představil v pražské Lucerně.

Na adresu smrti devadesátiletého hudebníka, který byl považován za jednoho z nejlepších kytaristů světa, se okamžitě vyjádřili přední umělci a kolegové z hudební branže. Svůj zármutek vyjádřil například Bob Dylan, Ringo Starr, Mick Jagger, Lenny Kravitz, Slash ale například i herec Arnold Schwarzenegger či spisovatel Stephen King.

Dodejme, že Chuck Berry během své hudební kariéry natočil osmnáct studiových alb, to poslední v roce 1979. Ve své diskografii má i více než padesát singlů a jedenáct živých alb. To poslední se na trhu objevilo v roce 2002. Zahrál si i v několika filmech a samozřejmě má svou hvězdu i na hollywoodském chodníku slávy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: Chuck Berry

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!