Zemřela legenda rock and rollu. Chucku Berrymu bylo 90 let

Zemřela legenda rock and rollu. Chucku Berrymu bylo 90 let

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Americký kytarista, zpěvák a skladatel Chuck Berry, který se řadí mezi průkopníky rock’ and rollu, zemřel 18. března ve věku 90 let. Díky svým průkopnickým kytarovým sólům ovlivnil celou generaci hudebníků. Za sedmdesát let hudební činnosti po sobě zanechal 19 studiových alb a nestárnoucí skladby jako Maybellene či Roll Over Beethoven.

Charles Edward Anderson „Chuck“ Berry se narodil 18. října 1926 v St Louis ve státě Missouri a již odmalička se zajímal o hudbu. Jeho první profesionálně nahrané skladby s názvem Maybellene, která se krátce po vydání vyšplhala na první místo v sekci Rhytm and Blues prestižního časopisu Billboard, se prodalo přes milion kopií. Úspěch z 50. let se snažil zpěvák zopakovat i v šedesátých letech, kdy nahrál písně jako No Particular Place To Go nebo You Never Can Tell, ovšem tyto skladby takové popularity jako Berryho první hity nedosáhly.  

V roce 1985 získal Chuck Berry cenu Grammy za celoživotní přínos, tentýž rok byl také uveden do Bluesové síně slávy a o rok později jako první i do slavné Rock and Roll Hall od Fame společně s Elvisem Presleym a Fatsem Dominem. Byl vyhlášen šestým nejlepším kytaristou světa časopisem Rolling Stone, v jehož dalším žebříčku 100 nejlepších umělců všech dob skončil na pátém místě. Tři Berryho písně: Johnny B. Goode, Maybellen a Rock and Roll Music se objevily v žebříčku 500 písní, které formovaly rock’n’roll.

Smutnou zprávu kromě fanoušků komentují i hudebníci na sociálních sítích. „Chuck Berry byl největší rockový profesionál a ten nejslušnější rock and rollový textař, který kdy žil. Je to obrovská ztráta,“ píše Bruce Springsteen. „Rolling Stones jsou hluboce zarmouceni zprávou o smrti Chucka Berryho. Byl opravdovým průkopníkem rock and rollu a velice ovlivnil jejich tvorbu,“ objevilo se na sociální síti kapely.

Chuck Berry navšívil Českou republiku dvakrát. Poprvé zahrál v roce 1996 v Brně, podruhé ho mohli čeští fanoušci slyšet v roce 2005 v pražské Lucerně.

Foto: www.chuckberry.com 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: Chuck Berry

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!