Nejnovější články » Divadelní recenze

Olomouc dostane nové kulturní centrum. Otevře se již letos na Dolním náměstí

8.3.2017,

Otevření nového kulturního centra je plánováno na podzim letošního roku. Jeho cílem bude přinést živou kulturu do centra města, otevřít prostor pro českou i mezinárodní uměleckou scénu a zároveň vytvořit místo pro volnočasové aktivity napříč generacemi. K jeho realizaci může přispět i veřejnost.

S myšlenkou přišla společnost DW7, která v Olomouci působí již jedenáctým rokem a mezi jejíž projekty patří například pořádání mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Kromě toho se stará také o chod Divadla na cucky, komunitní Za()hradu nebo Galerii W7. „V průběhu uplynulých let se nám podařilo nastartovat řadu vynikajících aktivit, které získávají dobré jméno i v zahraničí. Otevření nového prostoru je pro nás velkou výzvou, jak dosavadní snahy zase posunout o krok dál,“ uvedl ředitel organizace Jan Žůrek.

Novým sídlem DW7 se stane budova č. 23/24 stojící na olomouckém Dolním náměstí, která patří podnikateli Josefu Kvapilovi, držiteli ceny Via Bona za dlouhodobou významnou finanční a materiální podporu neziskovým organizacím na Olomoucku. „Chtěli jsme najít komfortní zázemí, což se nám díky vstřícnému partnerovi podařilo,“ okomentoval výběr budovy Žůrek. „Mám radost, že z našich původně obchodních prostor vznikne zázemí pro aktivity, které jsou pro společenský život v Olomouci jednoznačně přínosné,“ řekl Josef Kvapil. Společnost se tak do nových prostor přestěhuje ze svého provizorního sídla – bývalé kanovnické rezidence na Wurmově 7.

Do nové budovy se přesune i Divadlo na Cucky, které se svým přesunem současně chystá i několik zásadních změn – od sezóny 2017/2018 se ho ujme nová umělecká vedoucí Silvia Vollmannová. Divadlo představí nový vizuál a plánuje rozvinout budování kvalitního repertoáru, na němž se mají podílet výrazné osobnosti české i slovenské divadelní scény. „Naším cílem do budoucna je vytvořit stabilní soubor a postupně sestavit fungující repertoár, rozmanitý ve formách i tématech. Příští sezónu chceme odstartovat premiérou jedné z netradičních divadelních forem – seriálu. Diváci se tak mohou těšit na divadelní sitcom, u kterého už nyní slibujeme pokračování,“ nastínila Silvia Vollmannová.

Dvě patra nové budovy však bude čekat v jarních a letních měsících rekonstrukce. Finančně může pomoci i veřejnost. Crowfundingová kampaň s heslem „Dolní vám. – Otevřete centrum kultuře!“ je spuštěna od 7. dubna a zájemci budou moci poslat finanční příspěvek a vybrat si tak i některou z tematických odměn, jako například vstupenky na představení. Podpořit projekt je možné i zakoupením takzvaných zlatých vstupenek nebo návštěvou celé řady akcí. První akce – benefiční koncert – se uskuteční 11. března v Divadle na cucky. Sbírka vyvrcholí během květnového 21. ročníku mezinárodního festivalu Divadelní Flora 21. května. 

Foto: www.divadlonacucky.cz