Zemřel americký hudebník Leon Russell

Zemřel americký hudebník Leon Russell

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Smrt je v letošním roce nemilosrdná nejen k obyčejným lidem, ale i k hudebníkům. Jen před pár dny zemřel legendární Leonard Cohen, třináctý den měsíce listopadu skončil pozemský život dalšího hudebníka - amerického skladatele, zpěváka, kytaristy a pianisty Leona Russella.

Ten svoji hudební kariéru odstartoval v roce 1956, tedy už ve svých čtrnácti letech. V jeho první kapele The Starlighters bylo i několik interpretů, kteří se následně prosadili sólově - jmenovitě například J.J. Cale, Chuck Blackwell nebo Johnny Williams. Úspěch se ale dostavil až v okamžik, kdy se Leon Russell přestěhoval do Los Angeles, kde pracoval jako studiový hudebník. Tam začal hrát s mnoha tehdy slavnými kolegy, pochlubit se mohl například spoluprací s Ericem Claptonem, The Beach Boys, Joe Cockerem, Rayem Charlesem nebo Barbrou Streisand.

Russell vydal celkem téměř čtyřicet alb, to první s názvem Look Inside the Asylum Choir již v roce 1968. Poslední deska se na pultech objevila v roce 2014 pod názvem Life Journey, avšak komerčně příliš úspěšná nebyla. Naposledy se Leon Russell v hitparádách objevil v roce 2010, kdy s Eltonem Johnem natočil skvělé album The Union.  Deska nejen dosáhla na přední příčky několika prestižních hitparád, ale v roce 2011 získala i nominaci na prestižní cenu Grammy.

Jak uvedla jeho manželka, Leon Russell zemřel ve spánku, ve svém domě v Nashvillu. Jeho zdraví nebylo valné již pár let, naposledy byl v nemocnici v červenci letošního roku, kdy prodělal infarkt. I přesto se plně věnoval hudbě a na příští rok plánoval i velké turné. K němu bohužel i nikdy nedojde…

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!