Nejnovější články » Filmové novinky

Švédská senzace Muž jménem Ove přichází do českých kin

11.11.2016,

Švédský filmový hit Muž jménem Ove vstupuje tento týden do českých kin. Film je adaptací úspěšného tragikomického románového bestselleru Fredrika Backmana o popudlivém staříkovi, kterého se ve Švédsku prodalo více než 700 000 výtisků a práva na něj byla prodána do více než třiceti zemí světa.

Film přichází do kin pod hlavičkou Asociace českých filmových klubů.

Devětapadesátiletý Ove (Rolf Lassgård) je tvrdohlavý, vznětlivý a pedantský bručoun, který nerozumí mnoha věcem kolem sebe, pohrdá všemi a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí balancujících na hranici dojetí a smíchu…

„Jedná se o snímek skvěle mísící tragiku a komiku, minulost a současnost, tradice a vývoj, který velmi dovedně popisuje univerzální hodnoty nás všech a snaží se odpovědět na tu nejzásadnější otázku: Co v našich životech opravdu stojí za to?“ prohlásil o filmu hlavní dramaturg AČFK Jan Jílek.

Švédský knižní bestseller Muž jménem Ove z roku 2012 je románovou prvotinou stockholmského spisovatele Fredrika Backmana, který se popularitě těší i jako blogger a sloupkař švédského deníku Metro. Režie se ujal Hannes Holm.

Za Oveho maskou je člověk s velkým srdcem a smyslem pro spravedlnost. Lidé jako on jsou kolem nás.

režisér Hannes Holm

Filmová adaptace Oveho se stala třetím nejpopulárnějším švédským filmem v historii, když přilákala do kin neskutečných 1 500 000 švédských diváků.

Backmanova kniha (která se po více než 13 týdnů držela na žebříčku bestsellerů New York Times) vyšla v českém překladu v roce 2014 díky nakladatelství Host. V českých knižních luzích a hájích výtečně rezonují nejen autorovy tištěné knihy, ale také jejich audioverze, které vycházejí ve vydavatelství OneHotBook. Muž jménem Ove v podání Jana Vlasáka se stal dokonce absolutním vítězem prestižní ankety Audiokniha roku 2014 a nominován byl hned ve dvou kategoriích: Nejlepší audiokniha – četba a Nejlepší interpret. Herec Jan Vlasák je zároveň patronem filmu.

Slavnostní premiéra proběhne 11. listopadu v kině Lucerna současně jako zahájení festivalu Severský filmový podzim.