Premiéra podzimu: Divadlo X10 se pouští do intenzivně mrazivého příběhu

Premiéra podzimu: Divadlo X10 se pouští do intenzivně mrazivého příběhu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Kriminální příběh na motivy skutečných událostí uvede v české premiéře pražské Divadlo X10. Představení s názvem Haarmann diváci poprvé uvidí ve středu 26. 10. 2016. V režii Ewy Zembok se v roli Haarmanna představí Jan Grundman, dále hrají Michal Balcar, Vojtěch Hrabák, Hynek Chmelař Václav Marhold.

Prvotina významného německého dramatika Maria von Mayenburga z roku 1995 u nás dosud nebyla inscenována. Hlavní postavou hry je sériový homosexuální vrah a pravděpodobně kanibal Fritz Haarmann, přezdívaný “řezník z Hannoveru”, který vraždil od roku 1918 do roku 1924.

Hra ale zejména zachycuje obraz poválečného Německa, s veškerou duchovní i hmotnou chudobou. Temná zákoutí Německa po první světové válce, vyšetřování a proces jsou pozadím pro křehkou studii lidské touhy po lásce a spasení. Fritz Haarmann není v Mayenburgově podání lítým zvířetem, ale osamělou, tragickou bytostí, která je vystavena krutosti světa.

Haarmannovi sousedé, policejní vyšetřovatelé, spoluviníci a nakonec i oběti jsou smutným defilé prohnilých charakterů. V pokřiveném expresivním zrcadle sledujeme obraz poválečné doby, plné obav, znepokojení, traumat z minulosti a strachu z budoucnosti. Možná až příliš znepokojivých paralel s dobou, ve které žijeme my.

Marius von Mayenburg (1972) je uznávaným dramatikem, který se prosadil v 90. letech 20. století jako přední představitel německé coolness dramatiky. Vystudoval germanistiku, poté scénické psaní na berlínské akademii Hochschule der Künste, mezi jeho pedagagoy patřil Tankred Dorst.

Proslavil se zejména hrou Tvář v ohni (1998), která získala řadu cen. V roce 1997 byl oceněn jako začínající dramatik roku (Kleist-Förderpreis für junge Dramatik). Spolupracoval s mnichovským divadlem Kammerspiele a absolvoval stáž v Royal Court Theatre. Jako dramaturg působil v tandemu s režisérem Thomasem Ostermeierem v berlínském divadle Baracke, později oba v Schaubühne Berlin. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo X10

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!