Oscar 2017: Zelenkův autorský počin a herecký koncert Emílie Vášáryové v boji o nejlepší cizojazyčný film

Oscar 2017: Zelenkův autorský počin a herecký koncert Emílie Vášáryové v boji o nejlepší cizojazyčný film

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Světoví filmoví akademici postupně vybírají své kandidáty, kteří se utkají v souboji o nejprestižnější filmové ocenění Oscar v kategorii cizojazyčný film. V posledních dnech zvolily zástupce také Česká a Slovenská filmová a televizní akademie. České filmy bude na 89. cenách Akademie reprezentovat snímek Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Slovensko na Oscary vyšle celovečerní hraný debut režiséra Marko Škopa Eva Nová.  

Zelenkovo autorské satirické drama vybrali akademici ze 49 snímků. Děj filmu se točí kolem devadesátiletého papouška, jenž kdysi patřil Édouardu Daladierovi a kontroverzními výroky svého majitele rozdmýchává mezinárodní konflikt. Snímek je zčásti rovněž fiktivním dokumentem o procesu filmového natáčení a svědectvím o tzv. ‚mnichovském komplexu‘. Ztraceni v Mnichově obdržel cenu za nejlepší film, režii a scénář na letošních Cenách české filmové kritiky a rovněž Českého lva za nejlepší scénář a střih. Společně se snímkem Já, Olga Hepnarová je rovněž mezi 50 filmy, které se utkají v rámci Evropských filmových cen.

Slovenské psychologické drama Eva NováEmílií Vášáryovou v hlavní roli sleduje osud kdysi slavné herečky, která se po návratu z protialkoholní léčebny pokouší slepit vztah se svým synem. Film Marko Škopa je syrovou sondou do světa ženy, která žije ve stínu životních chyb, jež někdy nejdou vzít zpátky. Snímek ovládl slovenské národní filmové ceny Slnko v sieti 2016, kde získal ocenění za nejlepší hraný film, režii a scénář a také nejlepší ženský i mužský herecký výkon pro Emílii Vášáryovou a Milana Ondríka. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 2015 mu byla udělena cena filmové kritiky.  

Nominační večer cen americké Akademie filmového umění a věd proběhne v úterý 24. ledna 2017. Výsledky pak budou vyhlášeny na slavnostním ceremoniálu v neděli 26. února. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!