Vangelis vydá ve svých třiasedmdesáti letech novou desku

Vangelis vydá ve svých třiasedmdesáti letech novou desku

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pokud máte rádi filmy Alexander Veliký, Maska, 1492: Dobytí ráje nebo Blade Runner, určitě znáte i hudbu, která tyto filmy doprovází. Jejím autorem je legendární řecký skladatel a hudebník Vangelis, který je právě považován za jednoho z pionýrů elektronické hudby. Autor desítek nezapomenutelných songů, díky nimž se některé scény z těchto filmů divákům vryly nesmazatelně pod kůži, se v hudební branži pohybuje již neuvěřitelných padesát let. A jak se zdá, i ve třiasedmdesáti letech je stále při síle, neb koncem září vydá nové album Rosetta.

Vangelis je již dlouhá léta milovníkem vesmíru a všeho, co je s vesmírem spojené, a tak i nové dílo Rosetta, které přinese třináct písní, našlo inspiraci právě tam. Hlavním impulsem pro vznik jeho novinky, která se v obchodech objeví již 23. září, byla kosmická sonda Rosetta, jež byla v roce 2004 vyslána organizací European Space Agency (ESA), aby poprvé v historii prozkoumala jádro komety. Toho dosáhla po desetileté misi v roce 2014 a během této pouti absolvovala i několik průletů kolem Země, Marsu a planetek (2867) Šteins a (21) Lutetia.

Řecký skladatel byl touto sondou a její misí sice uchvácen od samého počátku, ale naprostý zlom a rozhodnutí této sondě věnovat celou desku přišel až v okamžik, kdy se s Vangelisem z Mezinárodní vesmírné stanice spojil astronaut André Kuipers, který je zároveň velkým fanouškem jeho hudby a během video hovoru mu začal popisovat příběhy a zážitky z této vesmírné cesty.

"Mytologie, věda a zkoumání vesmíru jsou subjekty, které mě inspirují již od mého raného dětství. A dá se říci, že nějakým způsobem byly vždy spojeny s hudbou, kterou jsem dělal," uvádí ke vzniku novinky Vangelis. "Rosetta je věnována všem, kteří se podíleli na tom, aby byla tato mise realizována," dodává jedním dechem umělec, který jako gesto svého velkého uznání věnoval celému týmu této mise song Mission Accomplie (Rosetta Waltz).

Nadšení z vesmíru potvrzují i dosavadní díla této řecké legendy. V roce 2001 vytvořil u příležitosti vypuštění americké kosmické sondy Mars Odyssey nádhernou chorálovou symfonii Mythodea, podepsán je i pod hudbou pro dokumentární seriál Cosmos. Nezbývá, než se těšit, protože to nejspíš bude velké.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!