Česká premiéra nejuváděnějšího německého dramatika v Divadle Reduta Brno

Česká premiéra nejuváděnějšího německého dramatika v Divadle Reduta Brno

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Roland Schimmelpfennig, v současné době nejuváděnější německý dramatik, napsal hru s podivným názvem Kdyby, tak, a co pak na zakázku divadla Schauspiel Frankfurt v roce 2011. Svým jedinečným způsobem si v ní pohrává s motivy řemeslnické scény ze Shakespearova Snu noci svatojánské.

Parta stavebních dělníků opravuje rozlehlý zchátralý dům. Práce se vleče, projektové plány neodpovídají realitě, komunikace s majitelem se komplikuje a navíc je tady ta zeď, jež má být proražena, jenže nikdo neví, zda právě ona není zdí nosnou. Vrchol všech nedorozumění nastává v okamžiku, když se zčistajasna ztratí dělník Marek. To je už důvod na zastavení prací a vážné zamyšlení. U piva a cigarety se roztáčí dialog, který volně přechází ve vyprávění několika paralelních příběhů. Jak je u Schimmelpfennigových her zvykem, postavy se díky fatálním okolnostem a momentu čekání doberou až k apokalyptickým a utopistickým otázkám, které však zůstanou nezodpovězeny, poněvadž máme „padla“.

Divadlo Reduta hru uvádí jako českou premiéru v režii česko-německého divadelního režiséra Thomase Zielinského, který chce inscenací vrátit požitek z mluveného slova a vytrhnout diváka ze všednosti. Hru totiž tvoří především dlouhé monology, strukturou a vrstvením připomíná hudební skladbu. Thomas Zielinski v divadle Reduta režíroval naposledy Loupežníky v roce 2014.

V inscenaci pro čtyři herce hrají domácí Petr Bláha a Martin Siničák a hostující František Nedbal a Jan Grundman.

Premiéra: 7. 4. 2016 v 19.00 v divadle Reduta

Reprízy: 8. 4. 2016, 9. 4. 2016,  11. 4. 2016 v 19:00, 12. 4. 2016 v 18:00, 14. 5. 2016, 23. 5. 2016 v 19:00, 24. 5. 2016 v 18:00

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Reduta nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Reduta

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!