Korespondence V+W: „Když už člověk jednou je...“80%

Korespondence V+W: „Když už člověk jednou je...“

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Korespondence Voskovce a Wericha, kterou již třetím rokem hraje Divadlo Na Zábradlí, je silnou výpovědí o životě dvou mimořádných lidí v nelehké době. Vzájemné listy legendárních tvůrců Osvobozeného divadla, jejichž cesty se po únoru 1948 rozešly, jsou strhujícím svědectvím o jejich originalitě a umělecké zralosti, ale současně odhalují i osobní problémy těchto významných osobností v bipolárním světě plném železných opon a studených válek.

Tvůrci inscenace – Jan Mikulášek a Dora Viceníková – rozvíjejí poetiku původně nedivadelních textů. Spíše než příběhy tedy dostávají přednost témata, prostřednictvím kterých se pokouší objevovat nestandardní možnosti divadelního vyjadřování. Vzniká tak jedinečná forma zkratky, trefné divadelní narážky, privátní kódy a k tomu brilantní stylizace.

„Život herecký je strašný – někdy vůbec ne.“ 

Korespondence V+W je skutečně netradičním představením už svým námětem. Přenést texty dopisů na divadelní prkna tak, aby se divák nenudil, je velká výzva. Tvůrci se s tím ovšem poprali na výbornou – je použita zajímavě vyřešená scéna, pantomimické prvky prokládající děj, rekvizity i hudba. A samozřejmě zde září vynikající herecké výkony všech tří herců - J. Vyorálka (Werich), V. Vašáka (Voskovec) a G. Mikulkové (Zdenička). Divák odchází hluboce zasažen do detailů rozebraným vztahem V+W, dojemným a křehkým příběhem. 

Dopisy, které u Jiřího Voskovce představují vrchol jeho poválečné literární tvorby, jsou neocenitelným dokladem duchovního světa V+W. Knižní edice dopisů má tři svazky a vyšla zhruba před osmi lety v nakladatelství Akropolis a v Nadaci Jana a Medy Mládkových. Jedná se o korespondenci z období let 1948–1980, které do té doby uchovával archiv v Bostonu. Vzhledem k tomu, že se oba umělci po nástupu komunismu rozešli do jiných zemí, udržovali mezi sebou kontakt hlavně skrze dopisní papír 

“Když se zkříží prase se včelou, vznikne malý český pilný člověk.“

Inscenace získala mimo jiné Cenu Divadelních novin za tvůrčí počin sezóny 2010/2011 v kategorii činohra a v přehlídce České divadlo 2011 zvítězila hned ve třech kategoriích. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Umělci: Jiří Vyorálek

Místo konání: Divadlo Na zábradlí

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!