Migrace i Ukrajina: festival Jeden svět bude o hledání domova

Migrace i Ukrajina: festival Jeden svět bude o hledání domova

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Mezinárodní festival dokumentů o lidských právech Jeden svět se letos zaměří na téma, které dominuje v celé Evropě – prostřednictvím dokumentárních filmů i debat představí problém migrace, integrace i současné dění na Ukrajině. Festival proběhne od 7. do 16. března na devíti místech v Praze, poté se přesune do dalších regionů. Celkem Jeden svět navštíví 34 měst včetně Bruselu.

Zahajujícím filmem 18. ročníku festivalu bude snímek Žádný člověk není ostrov sám pro sebe, který byl zároveň zařazen spolu s dalšími jedenácti filmy do Hlavní soutěže. Mezinárodní premiéry se bude účastnit režisér Tim De Keersmaecker, který osobně přijede do Prahy. Hlavní hrdinové, migranti z Tuniska a Ghany, se snaží budovat nový domov za pomoci dvou italských rodin na ostrově Lampedusa. Přestože „je o ně postaráno“, necítí se svobodní a šťastní, postrádají svou nezávislost.

Dokumenty v kategorii Hledání domova reflektují evropskou společnost, která se kvůli přílivu běženců názorově polarizuje.

(Hana Kulhánková, ředitelka festivalu Jeden svět)

Festival se snaží problém migrační krize představit komplexně – od útěku z válečné zóny, přes čekání na azyl až po integraci. Ukáže šokující záběry z cesty přes Středozemní moře, které pořídili sami protagonisté dokumentu (Plavba), proměnu ulice syrského Allepa v hromadu sutin (Domy bez dveří), život ve švédském detenčním centru (Detence), deziluzi nově příchozích do Evropy (Syrská love story) i radikalizaci evropských muslimů (Můj džihád).

Ukrajina nespí

Ve spolupráci s Goethe-Institutem vznikla programová kategorie Neklidná Ukrajina. Filmy v této kategorii přiblíží současnou situaci z ukrajinské i ruské strany konfliktu po dvou letech od událostí na Majdanu. Pro jednoho může být současný stav na Krymu návratem ke kořenům, pro jiného je to zas důvod k vystěhování (Návrat domů). Další dokument Cargo 200 ukáže tajné přesuny mrtvých těl vojáků, jejichž přítomnost na Ukrajině Putinův režim popíral.

Další festivalové dokumenty se budou zaměřovat na hrubé porušování práv ve světě, ukáže situaci v zemích, kterým vládnou nedemokratické režimy, moc médií i desítku filmů v české či slovenské produkci. Novinkou je letos kategorie Mezi druhy, o vztahu člověka se subjekty, které nejsou lidmi. Zde například film Pečovatelka Alice otevírá debatu o tom, zda se v budoucnu o osamělé seniory a seniorky budou moci starat sociální roboti.

Nové Divácké centrum v Galerii Lucerna

Součástí programu budou také debaty s tvůrci, setkání s filmaři i protagonisty nebo také interaktivní projekty. Nově otevřená Galerie Lucerna bude v době festivalu diváckým centrem s bohatým doprovodným programem. Výstavy, rozhlasové dokumenty nebo podpora kampaně proti plýtvání jídlem a kola do ulic. Zároveň bude možné od 21:00 potkat některého ze zahraničních hostů na baru v Diváckém centru.

Předprodej vstupenek v Praze začíná 29. února. Cena vstupenky je 70 Kč na filmy začínající do 17:00 včetně, poté 90 Kč. V Praze bude obsazeno celkem 9 festivalových míst: Lucerna, Světozor, Atlas, Kino 35, Městská knihovna, Ponrepo, Evald a nově Kino Béla a Divácké centrum Galerie Lucerna.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!