Poslední premiérou v Divadle Komedie je hra Smrt člověka - Veverky

Poslední premiérou v Divadle Komedie je hra Smrt člověka - Veverky

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Špatná zpráva pro všechny příznivce divadla se šíří rychle. Spolek COMPANY.CZ, dlouhodobý provozovatel Divadla Komedie, bude muset předčasně ukončit sezónu. I přes 19 úspěšných českých i světových premiér a neotřelou koncepci se spolek dostal do krize již na podzim roku 2014. Tehdy divadelní grantová komise hlavního města Prahy doporučila pro COMPANY.CZ v Divadle Komedii nulovou dotaci.

Existenční nejistotu pak nová komise v prosinci roku 2015 proměnila v jistotu dohledného uzavření Komedie, když navrhla přidělit COMPANY.CZ oproti 14 milionům potřebné dotace pouze 4,7 milionu korun, která měla vystačit do konce sezony.

S částkou 4,7 milionu korun se však Komedie neudrží déle než do konce dubna. Vedení COMPANY.CZ mělo k dispozici prosinec 2015 a leden 2016 k sehnání jakékoliv částky ze soukromých zdrojů k udržení Komedie alespoň do konce sezony. Všechny přijatelné možnosti byly bezúspěšně vyčerpány a ředitel Komedie a předseda DIVADLA COMPANY.CZ Vojtěch Štěpánek poslední lednový den oznámil, že COMPANY.CZ bude muset vypovědět podnájemní smlouvu a ukončit svou činnost v Divadle Komedie do konce dubna letošního roku.

V dohledné době tedy bude vyhlášen konkurz na nového provozovatele Divadla Komedie, nebo Magistrát vypoví nájemní smlouvu na prostory divadla a o dalším osudu tak rozhodne vlastník budovy, ministerstvo financí ČR.

Poslední premiéra bude ve znamení skutečných událostí

Přesto se divadlo naposledy předvede v plném lesku a 22. února odehraje svou poslední českou premiéru, hru Smrt člověka - Veverky polské dramatičky Małgorzaty Sikorske-Miszczuk.

Tématem hry je teroristická skupina R.A.F., jež počátkem 70. let 20. století doslova ochromila fungování Německé spolkové republiky sérií krvavých útoků. Z původně levicového protestu, jenž pranýřoval nepotrestané nacisty a obecně kapitalismus, se během pár let stala nebezpečná teroristická jednotka, navíc podporována levicově smýšlející veřejností. Trvalo několik let, v nichž přišly o život desítky lidí, než byly špičky organizace zatčeny a uvězněny. Ovšem dodnes je hádankou, zda opravdu v roce 1976 všichni spáchali ve vězení sebevraždu, či šlo-li o promyšlenou akci státu. Faktem je, že jejich smrt z nich udělala pro mnoho lidí mučedníky, kteří bojovali proti zkorumpované politice, byť pomocí nevybíravého násilí.


Hlavními postavami hry jsou Ulrike Meinhofová, levicová intelektuálka, idealistka a ideoložka, jež opustila svoje děti a stala se z ní teroristka, Andreas Baader, vůdčí a nekompromisní síla R.A.F. a radikální teroristka Gudrun Enslinnová. Příběh o vzestupu, krvavé slávě a hořkém konci, „příběh, který se opravdu stal“, vymýšlí, vypráví a naviguje jím sama postava Autorky. Hra netradičně zobrazuje osudy nejen známých teroristů, ale i jejich obětí, snaží se přiblížit „ideály“ této teroristické organizace.

Małgorzata Sikorska-Miszczuk (1964) je polská dramatička a scénáristka. Vystudovala žurnalistiku, politologii a Gender Studies na Varšavské univerzitě a scénáristiku na Vysoké filmové, televizní a divadelní škole v Lodži. Debutovala roku 2004 hrou Psychoterapie pro psy a ženy, v roce 2006 následovala hra Smrt Člověka-Veverky a černá groteska ze života politika Szajba, roku 2008 Kateřina Medicejská a Kufr Pantoflíčka. V roce 2009 napsala hry Polský člověk v čokoládě, Zmizelé Československo, Železná opona, Konec světa, Madonna.

V témže roce měla v Schauspielhaus Wien premiéru její hra Bruno Schulz: Mesiáš. Hra Popieluszko. Černá mše obdržela v roce 2012 prestižní Gdyňskou dramatickou cenu. Její poslední práce zahrnují hru Starosta, kde zpracovala známý protižidovský pogrom v Jedwabnem a Album Karla Höckera, dokumentární drama inspirované albem fotografií pořízených důstojníkem SS. Vedle divadelních her píše i hry rozhlasové a filmové scénáře. Hru Smrt Člověka-Veverky uvedla již řada divadel v Polsku i v zahraničí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Komedie

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!