Galerie NoD představí finalisty celosvětové umělecké soutěže ART PRIZE CBM. Laureátem je i malíř Zdeněk Trs

Galerie NoD představí finalisty celosvětové umělecké soutěže ART PRIZE CBM. Laureátem je i malíř Zdeněk Trs

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Galerie NoD ve spolupráci s italskou organizací Areacreativa42 Art Projects a pražskou galerií Art Salon S přivádějí do České republiky finalisty a vítěze třetího ročníku mezinárodní umělecké soutěže ART PRIZE CBM 2015/2016, která si s každým dalším ročníkem získává větší pozornost široké i odborné veřejnosti a mezinárodní renomé. Jedním z letošních laureátů ceny je mladý český malíř Zdeněk Trs, umělec, který ve svých malbách dlouhodobě tematizuje vztah přísného realistického vidění a abstraktního vizuálního tvarosloví.

V českém kontextu se jedná o nevšední mezinárodní projekt, který zařazuje českou výtvarnou scénu do širšího evropského, potažmo celosvětového rámce. „V Čechách mají soutěže a ceny pro umělce daleko kratší tradici než v těch evropských zemích, kde nebyl přerušen demokratický vývoj, například než v Itálii, kde se naopak koná nepřeberné množství cen. V České republice je samozřejmě nejznámější a nejprestižnější Cena Jindřicha Chalupeckého, pojmenovaná po známém teoretikovi, který u nás do značné míry určoval nebo alespoň ovlivňoval vývoj progresivních proudů od čtyřicátých let až do své smrti. Je ovšem zaměřená jen na mladé umělce do třiceti pěti let a střídavě se uděluje v Praze a Brně. V případě turínské Art Prize CBM se Praha poprvé začlenila do mezinárodní soutěže, jejíž výsledky se představily nejdříve v Itálii, pak ve Velké Británii a České republice,“ uvádí kurátor výstavy Jiří Machalický v úvodním textu katalogu. 

Iniciátorem projektu je italská kulturní asociace AREACREATIVA42, která tuto soutěž již od roku 2010 každé dva roky vyhlašuje. Smyslem ceny „je valorizace umění nedávné historie a podpora současného umění, se zvláštním přihlédnutím na mladou generaci,“ uvádí organizátoři ceny.

Bienále je pojmenované po piemontském umělci a talentovaném absolventovi turínské Accademia Albertina Carlu Bonatto Minellovi (1855-1878), kterému brzká smrt zabránila pokračovat ve slibném uměleckém vývoji. Přáním organizátorů soutěže je, aby každý její ročník byl věnován tématu vycházejícímu z některého z Minellyho děl. Za tímto účelem bylo uměleckým ředitelem soutěže Antoniem D'Amico vybráno pro tento ročník téma „Prostory. Uvnitř a vně limitů“, inspirováno Minellyho obrazem Víra v zesnulé.

Výstava v Galerii NoD navazuje na prezentaci finalistů a laureátů třetího ročníku ceny v turínské galerii Villa Vallero a Casa Toesca a výstavě v londýnské Christine Park Gallery. Prezentace díla Zdeňka Trse proběhne v rámci souběžné prezentace soutěže v galerii Art Salon S (16. 1. - 14. 2. 2016, vernisáž: 15. 1. od 18:00).

Stefanie Sixt (Germany)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!