Nejnovější články » Divadelní recenze

Městské divadlo Brno chystá muzikál inspirovaný ztroskotáním Titanicu

15.1.2016,

Městské divadlo Brno uvede na svojí hudební scéně monumentální muzikál inspirovaný osudem nejslavnější námořní katastrofy všech dob. Muzikálový titul Titanic měl premiéru v roce 1997 na Broadwayi a vyhrál pět Cen Tony, včetně té za nejlepší muzikál. Jeho první uvedení zaznamenalo přes osm set repríz a zatím byl přeložen do šesti jazyků.

Technický pokrok dvacátého století je zde konfrontován s velkými třídními rozdíly společnosti i se soukromými životy jednotlivců. Divadelní verzi tvoří vedle tématu údajně nepotopitelné lodi osudy skutečných lidí – posádky, cestujících, reálných i smyšlených postav. Setkáváme se tedy s kapitánem E. J. Smithem, lodním konstruktérem Thomasem Andrewsem, hlídkujícím Frederickem Fleetem či telegrafistou Haroldem Bridem, jejichž reálné životy jsou zde provázány s vyprávěním o běžných pasažérech.

Tři mladé Irky touží v Americe najít své štěstí, obchodníci se chtějí dostat mezi společenskou smetánku, a konečně i výstřední milionáři, kteří si nemohou takovou událost, jako je vyplutí největší lodi na světě, nechat ujít. Mozaika těchto drobných lidských osudů tvoří celkový obraz silného příběhu.

Česká premiéra muzikálu v režii Stanislava Moši se koná 16. ledna 2016 a v hlavních rolích uvidíme Zdeňka Junáka, Jiřího Macha, Jana Apolenáře, Petra Štěpána a mnoho dalších.