Jak jsem ztratil ponožku aneb Lost Objects na Nové scéně

Jak jsem ztratil ponožku aneb Lost Objects na Nové scéně

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Ve čtvrtek 17. prosince uvedla Nová scéna Národního divadla premiéru scénického oratoria Lost Objects. Jedná se o dílo newyorské alternativní formace „Bang on a Can“ reprezentované Michaelem Gordonem, Davidem Langem a Julií Wolfe.

Hudebně velmi originální jedenáctidílné oratorium se v představení propojilo s textem izraelské spisovatelky a básnířky Deborah Artmanové. O co jde? Jednoduše o ztrácení věcí: od banálních předmětů, jako jsou ponožky, až po ztrátu víry, vzájemného porozumění, vztahů i sebe sama. Hlavním zdrojem inspirace byly pro autorku Tóra a Talmud.

V konfrontaci s postmoderní nejistotou a ztrátou všech tradičních hodnot představuje oratorium návrat k barokní velkoleposti a v určitém smyslu také k jistotě. V hudbě slyšíme minimalistické i drsné rockové prvky, nepříjemné opakování i překvapivé nápady. Lost Objects nastudoval umělecký ředitel Opery ND Petr Kofroň, který se soudobé hudbě věnuje soustavně především se svým Agon Orchestra.

Dílo se právě díky němu citlivě a maximálně v jeho hudebních kvalitách blíží zprvu zmatenému divákovi. Na výsledné podobě má svůj podíl Orchestr ND, komorní obsazení Kühnova smíšeného sboru i vynikající sólistky Jitka Burgetová, Jana Horáková Levicová a Lucie Hilscherová.

Scénická podoba, která je dílem Michaela Bielického, Kamily B. Richter a Jana Hladila, pracuje se zmnoženou „minimalistickou“ akční projekcí postav, věcí i úryvků textů prolínajících se na scéně v podobě dětského krasohledu či kaleidoskopu. Od ponožek přes tučňáky a slony až ke kostlivcům. A mihnou se i červené trenýrky vlající nad Pražským hradem. I tato neobyčejná scénografie však po hodině trochu otupí mysl diváka a stává se nezajímavou až otravnou.

Do konce sezóny můžete oratorium Lost Objects na nové Nové scéně zažít ještě dvakrát - 14. a 24. ledna 2016.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Národní divadlo: Nová scéna nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!