Festival 3Kino: přehlídka filmů zemí visegrádské čtyřky

Festival 3Kino: přehlídka filmů zemí visegrádské čtyřky

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


2. ročník Mezinárodního filmového festivalu 3Kino v Praze se uskuteční od 5. do 8. listopadu v kině Atlas.

4 dny, 25 filmů, 2 workshopy, 16 hostů - to je pestrá nabídka letošního MFF 3Kino. 

3Kino vychází ze spojení kinematografie čtyř zemí, láká na současnou polskou, slovenskou, českou a maďarskou tvorbu. Festival chce ukázat divákům to nejlepší ze současné tvorby všech zmíněných visegrádských zemí. Navazuje na úspěšný loňský ročník, který navštívilo bezmála 1200 diváků.

Letošní hvězdou přehlídky je polský herec Eryk Lubos, oceněný na MFF Karlovy Vary 2012 Cenou za nejlepší mužský herecký výkon v dramatu Zabít bobra. Diváci budou mít možnost s Erykem Lubosem diskutovat hned několikrát - bude se účastnit diskuze po projekci filmů Zabít bobra, Den žen a Arizona v mé hlavě.

Nejočekávanější jsou tři polské snímky - zahajovací snímek Chemo režiséra Bartosze Prokopowicze, který netradičně pojednává o vyrovnávání se se zákeřnou chorobou, dále film Zabít bobra režiséra Jana Jakuba Kolského, zachycující vnitřní boj psychicky vyšinutého jedince a Bohové režiséra Lukasze Palkowského, jehož hlavním hrdinou je profesor Zbygniew Religa, který provedl první úspěšnou transplantaci srdce v Polsku. Z maďarských snímků je to snímek Středeční dítě, který letos zvítězil v sekci Na Východ od Západu na MFF v Karlových Varech. Z českých koprodukčních filmů určitě stojí za to vítěz Febiofestu 2015 Život v akvárku a ze slovenské části tři vynikající dokumenty: Přímý přenos, Comeback a Tak ďaleko, tak blízko.

Novinkou oproti loňskému roku jsou workshopy: na prvním setkání polský kritik Artur Zaborski představí tvorbu renomovaného režiséra Lecha Majewského před projekcí filmu Onirica, druhý workshop se bude věnovat sociálnímu systému a právu dětí, tedy tématu následné filmové projekce Přímý přenos.

„Věříme, že fanoušků současné kinematografie ze zemí Visegrádské čtyřky je v České republice dost a že sdílejí naše zalíbení. Je ale fakt, že pro českého diváka třeba polský ani slovenský film není příliš dostupný. A my jsme se to rozhodli alespoň trošku zlepšit,“ uvádí Miloš Máca z tvůrčího týmu 3Kino.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Atlas

Více o "3kino"

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!