Petr Štěpánek a Jan Vlasák se představí v novinkách divadel ABC a Rokoko

Petr Štěpánek a Jan Vlasák se představí v novinkách divadel ABC a Rokoko

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Divadla ABC a Rokoko uvedou 7. a 14. listopadu dvě premiéry. První z nich, strhující drama Ronalda Harwooda Na miskách vah, se odehraje v Divadle ABC. Současné španělské drama Hodina před svatbou s podtitulem Každá rodina je nemocná po svém… bude mít premiéru o týden později v Divadle Rokoko.

Harwoodova hra Na miskách vah je inspirována skutečným příběhem geniálního dirigenta Berlínské filharmonie Wilhelma Furtwänglera, jehož si zahraje Jan Vlasák. Dirigent čelí obvinění ze spolupráce s nacistickým režimem. Proti němu stojí americký vyšetřovatel major Steve Arnold (Vasil Fridrich), který chce Furtwänglera usvědčit za každou cenu. Hra je nejednoznačná, provokuje diváky, doslova je vybízí k aktivní účasti, nutí je řešit, ke které straně se přiklánět.

„Díváme se na střet dvou nesmiřitelných soků. Hra je velmi napínavá, klade otázky, jak žít v totalitní společnosti a neprovinit se. Velmi intenzivně vnímáme paralelu mezi nacistickým režimem v Německu a komunistickým režimem u nás před rokem 89,“ popisuje režisér Petr Svojtka, podle něhož se na rozdíl od Německa česká společnost se svou totalitní minulostí nevypořádala. „Když se člověk ocitne v životě, musí se umazat. Zůstat čistý je naivismus," říká herec Jan Vlasák. Premiéra inscenace Na miskách vah bude uváděna v Divadle ABC od 7. listopadu, a to u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války.

Španělské drama Hodina před svatbou s podtitulem Každá rodina je nemocná po svém… bude mít v Divadle Rokoko premiéru 14. listopadu. „Tato znepokojivá hra je určena především těm, kteří vše obětují rodině, a přesto jejich vztahy s blízkými připomínají spíše peklo,“ říká režisér Ondřej Zajíc.

Ústřední postavu, hlavu rodiny a úspěšného, leč stárnoucího podnikatele Victora, ztvární Petr Štěpánek, jehož drama okamžitě zaujalo. Téma hry je podle něj současné a univerzální. Právě ve schopnosti postihnout konflikty moderní doby a skvělém psychologickém vykreslení postav spočívá síla mladého dramatika Pera Riery. Zdánlivě šťastná událost, jakou je svatba, rozpoutá doslova noční můru. V domě se sejde celá rodina a brzy vyjde najevo, že synové mají s otcovou firmou svoje záměry. Kromě toho má každý z nich svoje vlastní starosti. Nevěsta postupně zjišťuje, že její sňatek hraje nepěknou roli v intrikách jejích sourozenců, a pod povrchem se skrývá děsivé rodinné tajemství, jehož nečekané odhalení přichází v závěru hry.

Na webových stránkách Městských divadel pražských si můžete prohlédnout fotky z kostýmových zkoušek.

Na miskách vah (foto: M. Tomeš)

Michaela Badinková_Hodina před svatbou (koncept Lovelybrand, foto B. Pospíšil)

M. Badinková a P. Štěpánek_Hodina před svatbou (foto: A. Hrbková)

J. Vlasák jako W. Furtwängler (foto: S. Honzík)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!