V Horních Počernicích oslavili 40 let od premiéry Žebrácké opery

V Horních Počernicích oslavili 40 let od premiéry Žebrácké opery

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Letošní obnovená premiéra z roku 2005 se ovšem nekonala v tehdejším místě utajeného činu, bývalé hospodě U Čelikovských, nýbrž v divadelním sále. Jediná veřejně prezentovaná hra Václava Havla za doby normalizace se tak 1. listopadu vrátila v nastudování Divadla Na tahu. V hlavních rolích vystoupili Radek Bár, Zdeněk Kupka a Kateřina Krobová.

Režisér Andrej Krob zpracoval slavnou komedii o souboji dvou mafiánských klanů ovládajících podsvětí, síle a absurditě lidského jednání v područí slova a frází. Na rozdíl od Brechtova pojetí adaptace Žebrácké opery jako sociálního dramatu použil Václav Havel z knihy Johna Gaye Macheathův příběh z konce 18. století, aby vytvořil jakýsi univerzální model nelítostného soupeření o moc a majetek, odehrávajícího se mezi kuchyňskými škopky a kastroly.

Jak už to u Havlových her bývá, také tato hra stojí a padá s textem. Ve hře se nezabíjí, neškrtí ani viditelně nekrade. Všechno je skryto v obratně napsaných dialozích.

Zdánlivě dlouhé monology mají jednou přesvědčit protivníka o poctivých úmyslech, jindy zdůvodnit odklon od původních zásad. Ačkoliv všichni aktéři jsou velmi přesvědčiví, nikomu a ničemu se nedá věřit. Za vším následuje další intrika. Souboj se vyčerpává bezmeznou vírou ve svou převahu nad tím druhým, již má každý ze soupeřících...

Roku 1975 následovaly po premiéře Žebrácké opery výslechy StB, vyhazovy z práce a sankce proti divákům. V loňském roce byla na domě, kde stávala hospoda U Čelikovských, odhalena pamětní deska od sochaře Bořka Šípka, jež připomíná účast Václava Havla na této divadelní události.

Žebrácká opera bude v Horních Počernicích dále uvedena v pátek 13. prosince.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Horní Počernice

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!