Kam poslední den v Ji.hlavě? Přece na vítězné filmy nebo něco z filosofické sekce!

Kam poslední den v Ji.hlavě? Přece na vítězné filmy nebo něco z filosofické sekce!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Mezinárodní dokumentární festival Ji.hlava zítra končí. Vychutnejte si poslední filmové lahůdky, které mohou být i překvapením, co se bloků vítězných filmů týká…

Pokud se na to však budete již v 10 hodin ráno cítit, určitě si nenechte ujít dánský snímek Anne Regitze Wivel Søren Kierkegaard – promítat se bude v Horáckém divadle. Naléhavost Kierkegaardova apelu po sebeurčení, obtížná snesitelnost jeho vlastní permanentní sebereflexe a poezie jeho slov rozehrávají interpretační úvahy předních dánských znalců jeho díla. Téměř tříhodinový sestřih „toho nejlepšího“ z přednáškových síní doplněný o úryvky z jeho knih představuje koncentrovaný úvod do způsobu myšlení dánského filozofa.

Po půl hodinové pauze můžete shlédnou blok Uprchlická krize očima dokumentaristů, ve 13 hodin v DKO II. Lidé, kteří museli opustit své domovy a vydat se na strastiplnou cestu za lepším životem, naráží na žiletkový drát, policejní a úřední šikanu či xenofobii, ale setkávají se i s obětavostí a solidaritou dobrovolníků. Michal Pavlásek představí rozpracovaný materiál, který konfrontuje publikum s některými stereotypy o uprchlících. Robin Kvapil natáčel dobrovolníky, kteří na hranicích mezi Srbskem a Chorvatskem suplují selhávající státní instituce a humanitární organizace. Apolena Rychlíková se zabývá organizací zdola a působením efektivních komunit napříč republikou a přináší osobní výpovědi samotných uprchlíků. Ivo Bystřičan ukáže divákům první čerstvé záběry z iráckého Erbílu, kde se v improvizovaných uprchlických táborech usídlili křesťané vyhnaní takzvaným Islámským státem ze svých domovů a nyní čekají, zdali přijde dříve pomoc ze Západu či zkáza ze strany radikálních islamistů. Po uvedení ukázek budou jejich autoři diskutovat s diváky.

Alternativou k bloku vítězných filmů (od 15.30 v DKO I) je dokument Steve Jobs: Muž ve stroji. Od 16 hodin jej můžete zhlédnout v Dělnickém domě. Kaneovsky ambivalentní portrét ikony společnosti Apple je jemnou diagnostikou hodnotového systému éry, ve které člověka a přístroj už nepojí pouhý utilitární vztah uživatele a nástroje, ale přímo emocionální pouto. Příběh naplňování vize Steva Jobse se nenese v oslavném duchu mýtických kontur amerického snu, naopak spíše nabádá k přehodnocení bezpodmínečné náklonnosti k člověku i produktu, jenž zosobňuje.

Zakončením letošního jihlavského festivalu dokumentárních filmů se od 17.30 v kině Dukla může stát projekce Český pohřeb. Vizuální antropologie českého pohřbu snoubí spektakulární patos funusů – novodobých rituálů – s nechtěnou, korozí zesílenou poezií filmového záznamu smutečních průvodů doprovázejících intelektuály, jejichž myšlenkové světy vstoupily na horizont trvání. V tomto bloku uvidíte Jaroslava Dietla, Jana Patočku, Jana Wericha, Pavla Wonku, Jaroslava Seiferta, Dominika Tatarku či Václava Havla.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!