Kdo kraluje našemu životu? Divadlo Komedie uvádí hru Korunovace

Kdo kraluje našemu životu? Divadlo Komedie uvádí hru Korunovace

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Hra jako vnitřní bitva o to, jak dospět. Třicetiletý Matěj pocítí potřebu vymanit se z nadvlády rodičů, partnerek, stereotypů, vzorců, a také z vlastního strachu a pohodlnosti.

Průvodcem mu je jeho vnitřní král – nesmlouvavý a náročný, s vtipnými i nesnesitelnými komentáři. Ale dostane se k moci, nebo zůstane navždy jen umlčitelným vnitřním hlasem?

To je Korunovace, hra z pera Marka Modzelewského. Inscenace vzniklá ze spolupráce českých i polských divadelníků se divákům představí již 4. října v Divadle Komedie. Zahrají si Vojtěch Štěpánek, Vilém Udatný, Natálie Řehořová, Anna Fišerová, Eva Lecchiová, Rudolf Stärz, Kristýna Leichtová, Ivana Wojtylová a Jiří Racek.

Je to jako v dobré komedii, trochu legrační, trochu smutné, trochu tragické. A dospívání? Je to taková lidská komedie. Tragikomedie.

Autor hry Marek Modzelewski pracuje jako radiolog v Ústřední nemocnici Ministerstva vnitra ve Varšavě. Kromě toho je také uznávaným polským dramatikem a scenáristou.

V tragikomickém pokusu Matěje stát se králem a převzít vládu nad svým životem Modzelewski vidí paralelu se svým vlastním osobním příběhem.

„Napsal jsem ho v průběhu puberty, která přišla až když mi bylo třicet. (…) Přepisoval jsem na papír svůj vztek, nenávist k rodině, přátelům, na mou první ženu, za to jak mě ‚vytvořili‘. Dnes, po více než deseti letech se na tu hru dívám s jistým odstupem. To množství emocí, stížností, směřovaným ke všem, kromě sobě samému, naivní víru, že to stačí na to, aby se zničil starý svět a nový se sám postaví… dnes mi to připadá trochu trapný. Během těchto deseti let se mnohé změnilo. (…) Myslím, že jsem postavil nové a lepší ‚království‘.“

Kromě oceňovaného autora se režie chopil i polský režisér Norbert Rakowski, společně s výtvarnou koncepcí jeho stálých polských spolupracovníků.

Rakowski vystudoval herectví a režii na Divadelní Akademii ve Varšavě. Byl oceněn Zlatou maskou za představení „Drž hubu”  v kategorii nejlepší režie, za představení „Kapesní orchestr” obdržel cenu varšavského festivalu Korczak.

„Málokdy se stává, že najdeme text, který teprve na jevišti získává svou sílu. Korunovace je takový text a má hodně výhod: humor, jiskřivé dialogy, plnokrevné postavy, ale především důležité téma, které není ukázané banálně, ani pateticky. Text vypráví o pasti, do které může jednoduše spadnout každý. Každý z nás totiž potřebuje nějakou iluzi, protože je to s ní pohodlnější. Jenže v určitém okamžiku se ukáže, že něco neklape. (…) Možná se dá říct, že jsme udělali kompromis sami se sebou a teď v tom neumíme žít. Problém je v tom, že není jednoduché odříznout se od toho, co jsme ‚vypěstovali‘ za mnoho let.“

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Umělci: Kristýna Leichtová

Místo konání: Divadlo Komedie

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!