Barokní opera Didone abbandonata rozezní opět brněnskou Redutu

Barokní opera Didone abbandonata rozezní opět brněnskou Redutu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Brněnskou Redutu čekají dva večery ve znamení barokní opery Didone abbandonata, která se uskuteční již tuto středu a čtvrtek. Opera o tragické lásce hrdé královny Kartága k trojskému hrdinovi Aeneovi poprvé potěšila diváky již v roce 1724, nyní si ji mohou návštěvníci užit v novém nastudování od režisérky Patricie Částkové a Tomáše Pilaře.

Operu Didone abbandonata, v překladu Opuštěná Dido, vytvořil na prahu své kariéry italský libretista Pietro Matastasio. Během jednoho století bylo jeho dílo zhudebněno více než šedesátkrát, přičemž autorem úplně prvního zhudebnění se stal neapolský skladatel Domenico Sarri. Slavnostní premiéra opery se uskutečnila 1. února 1724 v Teatro San Bartolomeo v Neapoli. Po deseti letech se dočkalo jejího uvedení také brněnské Teatro della Taverna, která stálo právě na místě dnešní Reduty. Roku 2014 se opera vrátila do míst svého původního brněnského provedení a letos se vrací znovu!

A na koho se mohou těšit ti, kteří dorazí dnes nebo zítra do Mozartova sálu Divadla Reduta? V hlavní roli královny Didone se představí sólistka Národního divadla Brno Andrea Široká, postavu bojovníka Enea ztvární Stanislava Jirků, která je členkou operního souboru Národního divadla v Praze. Sestavu pak doplní barytonista Roman Hoza, Dominika Doniga, Marek Olbrzymek a Václav Cikánek.

Vstupenky jsou stále k dispozici v internetovém předprodeji. Jednu seženete za 300 korun. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Reduta nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Reduta

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!