Festival Za dveřmi nadchl při slavnostním zahájení stovky lidí

Festival Za dveřmi nadchl při slavnostním zahájení stovky lidí

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Včera se nad pražským Výstavištěm celý večer stahovala mračna, ze kterých občas zapršelo. Přesto na slavnostní zahájení 7. ročníku nejvýznamnějšího středoevropského pouličního festivalu Za dveřmi dorazily stovky diváků, kteří se zatajeným dechem sledovali první letošní představení. Oliver Zimmermann & V.O.S.A. Theatre předvedli vysoce profesionální akrobatickou show s názvem Brána do fantazie, jejíž součástí byl přechod po laně nad areálem výstaviště s převýšením 30 metrů, akrobatka zavěšená na obrovském balóně a dechberoucí výkony akrobatů na obřích kyvadlech.

Nestihli jste pondělní zahájení? Podívejte se do diářů a najděte si čas kdykoliv až do 18.července, určitě nebudete litovat. Představení se konají na různých prostranstvích města Prahy a jsou zdarma. A to, co diváci uvidí, předčí jejich očekávání.

Festival Za dveřmi přiváží do Prahy vybrané akrobaty, muzikanty, provazochodce a pouliční umělce. Prestiž festivalu způsobuje organizátorům čím dál větší problémy při rozhodování o vystupujících souborech. Letos museli vybírat z více než tisícovky přihlášených.

Diváci tak v Praze uvidí soubory ze zahraničí i nejlepší české performery, představení pro děti, interaktivní performance, jejichž součástí jsou sami diváci, nebo velmi netradiční činohra v šapitó.

Různorodost festivalu Za dveřmi je veliká. „Jako každý rok máme rodinná představení, která budou bavit jak děti, tak dospělé. Večerní produkce bývají spíše pro dospělé, kteří se mohou zdržet po představení a užít si afterparty. Ty plánujeme každý den po poslední inscenaci v divadelním baru v holešovickém Výstavišti,“ popisuje Michaela Holbíková, dramaturgyně festivalu.

Právě letos se festival Za dveřmi rozrostl z tradičního Václavského náměstí dál. Kromě něj, Jungmannova náměstí, Můstku a ulici Na Příkopě bude také na Florenci a Andělu. Velká část festivalu se odehraje na Výstavišti Praha Holešovice. „Každý rok se chceme s festivalem posunout, i proto jsme si řekli, že letošní ročník rozšíříme o nová místa, abychom mohli pouličním divadlem oživit další prostory. Vybírali jsme z velkých křižovatek a míst, která obvykle s divadelní atmosférou nejsou spojená,“  říká Jakub Vedral, ředitel festivalu.

Za dveřmi i přes rozšíření o nová místa zůstává zdarma. Výjimku tvoří pouze představení Majster a Margaréta v podání slovenského souboru Teatro Tatro. Příběh z pera ruského velikána Michaila Bulgakova ožije v divadelním šapitó na holešovickém Výstavišti ve čtvrtek a v pátek od 19.30 hodin.

A jaké další představení si nenechat ujít?Vybrat jen některá z nich je opravdu těžké. Doporučit ale můžeme španělský soubor Companyia La Tal, který letos získal na festivalu ve Freiburgu ocenění za nejlepší pouliční představení,“ upozorňuje Michaela Holbíková.

Kromě Španělů do Prahy dorazí soubor Serious Clowns s Adamem Readem, který tvořil se slavným Cirque du Soleil, a Fyodorem Makarovem, spolupracovníkem Slavy Polunina. Velké zastoupení na festivalu bude mít také polské divadlo. Ze sousední země se představí hned tři soubory. Jedním z nich bude například Teatr Delikates, který přijede s představením Z GŁOWĄ W CHMURACH. MARZYCIELE, tedy S hlavou v oblacích. Snílci. Součástí performance se tu stávají sami diváci, kteří si mohou dát doslova hlavu do oblak a poslechnout 20 minutový příběh.

Festival ale nebude hostit jen zahraniční soubory. Každý den se představí také čeští umělci. Už tradičně se můžete těšit na chůdaře Long Vehicle Circus nebo žongléry (Bra)tři v tricku. S novou inscenací přijede z jihu Čech také Divadlo Continuo. Caravan Obscura je novocirkusové představení pro celou rodinu s loutkami a živou hudbou.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Výstaviště Holešovice -... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?