Miriam Landa: Muzikál Tajemství nikdy nezestárne. Derniéra odložena na neurčito

Miriam Landa: Muzikál Tajemství nikdy nezestárne. Derniéra odložena na neurčito

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Od 1. premiéry muzikálu Tajemství uplynulo již 10 let. Nyní se měl s koncem sezony rozloučit v domovském divadle Kalich, ale nakonec tomu tak nebude. Velký divácký zájem rozhodl, že mystický muzikál z dílny Daniela Landy nezmizí z programu pražského Divadla Kalich ani po divadelních prázdninách. Další reprízy jsou naplánované na říjen a prosinec 2015.

Tajemství jsme vrátili letos v únoru osm let od jeho derniéry na základě četných žádostí fanoušků. A jsou to opět diváci, kdo rozhodl, že se tento titul udrží na repertoáru i po odehraných dvaceti reprízách, s nimiž jsme původně počítali. Zájem o představení je stále velký a reakce na něj nadšené,“ vysvětluje producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

K tomuto jubileu přinášíme čtenářům rozhovor s režisérkou muzikálu Miriam Landou, za který děkujeme produkci divadla Kalich:

Co se vám vybaví, když si vzpomenete na období vzniku původní inscenace Tajemství?

Období vzniku Tajemství bylo dost napínavé. Dan měl tenkrát hotové libreto, ale krátce před začátkem zkoušek ho smazal. Jezdili jsme okolo billboardů, na kterých bylo napsáno: “Chcete znát Tajemství Daniela Landy?”, a my jsme s Danem vždy přikyvovali: „Rádi bychom!”. Když jsme začali zkoušet, existovalo pouze pár stran nové verze. Dan psal a brzy jsme cítili, že tohle bude výjimečné představení.

Od premiéry prvního nastudování Tajemství uplynulo 10 let. Je to krátká, nebo dlouhá doba na to, abyste se na tu inscenaci podívala s odstupem?

Ale já jsem ani neměla potřebu dívat se na toto představení s odstupem. Bylo a je senzační. Během těch deset let jsme žili a čerpali z jeho poznatků. Tajemství nikdy nezestárne. Nejedná se totiž o výpověď nějaké konkrétní doby, ale o výpověď lidského poznání.

Jaké tedy je Tajemství 2015 v porovnání s Tajemstvím 2005?

Nepovažovala jsem za nutné něco měnit. Změna přišla pouze s novými tvářemi v hereckém obsazení.

A jaká je Mirjam Landa 2015 na rozdíl od té v roce 2005?

Deset let je dlouhá doba. Určitě jsem bohatší o tunu životních zkušeností. Snad už nejsem tak urputná a nesnažím se do všeho zasahovat. Naučila jsem se, že věci stejně běží tam, kam mají. To přináší celkem klid. Aspoň v soukromí. Hodně řeším dění ve společnosti a v politice, což mi bylo dřív celkem fuk. Ale to přichází s věkem. Jako bych se připravovala na to, že tady za chvíli budou žít moje děti místo mě. A samozřejmě mi není jedno, v čem žijí.

Hlavní roli jste svěřila Markétě Procházkové, na níž ve svých inscenacích sázíte často. V čem vás baví spolupráce s Markétou?

S Markétou jsme velmi blízcí přátelé. Ale to není důvod, proč s ní na muzikálech spolupracuji. Markéta je pro mě jedna z nejlepších muzikálových hereček v zemi. Byla bych hloupá, kdybych s ní nepracovala. Vážím se její píle a mám u ní jistotu, že ví, co hraje. Nepracuje se mnou “pro kšeft”. V každé práci má člověk někoho, s kým dělá raději. S Markétou mě zkoušky baví, i když to taky někdy není jednoduché. Rovnocenné přátelství se musí proměnit do vztahu režisér versus herečka. Je to těžké, ale zvládáme to. Výsledek je skvělý.

Tajemství je mimo jiné o odvaze vzít život do svých rukou, postavit se k němu čelem, nenechat sebou vláčet. Nemáte pocit, že je toto nezvladatelný úkol pro čím dál větší počet lidí?

To je moc hezká otázka, protože se dotýká samotné podstaty lidského bytí. V dnešní době máme kolem sebe nezvladatelný počet informací a názorů. Je těžké být sám sobě věrný a věřit svým pocitům. Skutečně je čím dál těžší obstát v tomhle víru. Člověk si musí uvědomit, že je to on, kdo svůj život píše. Pořád nám v tom něco překáží, vzdávat to však nemůžeme. Musíme se pořád snažit, abychom byli co nejvíce šťastní, a musíme věřit. Jak říká poustevník Petr v muzikálu Tajemství: ”Musíme věřit, že za mrakem stále svítí slunce.”.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!