Fajerové Zločiny.ženy.doc: sociální dokument v podmínkách experimentálního divadla

Fajerové Zločiny.ženy.doc: sociální dokument v podmínkách experimentálního divadla

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Již 4. června uvede pražské Divadlo Komedie premiéru ruské hry Zločiny.ženy.doc. Dílo režisérky, herečky, novinářky a také politické aktivistky Varvary Fajer vzniklo na základě metody verbatim z rozhovorů s ženskými vězenkyněmi z Šachova v Orlovské oblasti, odsouzenými za vraždu. Skrze tyto kontakty řešila Fajer své osobní problémy s nerealizovatelnou vášní k člověku, který jí ubližoval. Dvě vězeňkyně jí „nabídly“ dva různé postupy, jejichž odlišnost je dána jejich rozdílným charakterem. Olga (Pavlína Skružná) je živelná, impulsivní, Bella (Eva Vrbková) je racionální a zdrženlivá a podle toho je oběť likvidována buď fyzicky, nebo morálně. Osobnost Varvary v díle režírovaném Ondřejem Matajem představuje Kristýna Leichtová, veškeré muže v inscenaci hraje Jan Hofman.

„Div jsem se nerozplakala, když jsem poprvé vkročila na území věznice. Byla jsem pro ně mimořádnou osobou, protože jsem přišla ze svobody,“ uvedla Fajer. Zamilovala si všechny - jejich touhu přátelit se, otevřenost a pozornost. „Jsou jako děti. A také jako děti umějí podvádět.“

Všechno podle jejích slov ve věznici probíhalo podle řádu jako na pionýrském táboře. Vězeňkyně si tam malují, šijí hadrové hračky, píší básničky, povídky, poslouchají hudbu, pracují. Téměř všechny jsou lesby a navenek vypadá všechno hrozně mile. Ale já sama si dobře vzpomínám na dobu, kdy jsem jezdila na pionýrské tábory. To byla klec, kde se člověk musel tvářit, že je všechno dobré...“

Varvara Fajer působí v experimentálním divadle Teatr.doc, založeném v Moskvě v roce 2002. Činy vězenkyň srovnává s odvahou divadelníka realizovat svůj záměr, ovšem pouze v oblasti fikce. V jejím pojetí se lze pomocí umění vypořádat s nepříznivou a omezující realitou. Vedle divadla se zabývá i dokumentární tvorbou. Největší úspěch ale měla ostře satirická inscenace s názvem BerlusPutin (svérázná adaptace textu Daria Fo Dvouhlavá anomálie).

Divadlo Komedie v minulých letech Varvaru Fajer několikrát uvítalo. Poprvé v roce 2012 v rámci workshopu, jehož cílem bylo seznámit české divadelní studenty s metodou verbatim, podruhé v roce 2013 se světovou premiérou inscenace 150 důvodů proč nebránit svou vlast a ještě 7 navíc. V současnosti se autorka zabývá politickým a ostře kritickým sociálním divadlem. Nedávno bylo uvedeno na scénu její autorské představení Lear – klíště, skutečný příběh svědků o tom, jak nevyužitý talent přivedl člověka do vězení a následné čtení Shakespearových textů ke svobodě.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Komedie

Filmové recenze

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!