Česká hudba se během Colours of Ostrava opět ocitne na křižovatkách

Česká hudba se během Colours of Ostrava opět ocitne na křižovatkách

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Colours of Ostrava se kvapem blíží. Ještě před jejich zahájením nás ale čeká výživný předkrm v podobě Czech Music Crossroads. Ambiciózní showcasový festival obohacený o potřebnou reflexí nabité panelové diskuze představuje trestuhodně stále jen jen jednu z mála vzácných možností, kterak zvýšit povědomí o české hudební scéně za hranicemi naší zemičky.

„Křizovatky" při své loňské premiéře slavily úspěch a jako svěží vítr příjemně rozvířily tuzemské hudební vody. Aktuálnímu ročníku se dostává mezinárodní dimenze ,a jak už napovídá jeho podtitul Silesial Roots: Music from Czech, Polish and Slovakian border regions, své prezentační síly spojí hudební zástupci hned pětasedmdesáti procent zemí spadajících do Visegrádské čtyřky.
Podíváme-li se na konkrétní jména, tak v rámci unikátních prostor nově zrekonstruovaného Dolu Hlubina, kde se Czech Music Crossroads letos uskuteční, se za Českou republiku představí Tara Fuki, Kalle, Ladě, Ida Kellarová Musica Folklorica & Veronika Malatincová, Beata Hlavenková a Muff, za Slovensko Banda, Talent Transport a Walter Schnitzelsson. Polsko pak budou reprezentovat Qferau+Zora, hipiersoniK a Gooral.

Výše uvedeným se tak nabízí vskutku jedinečná možnost prezentace vlastní tvorby před zraky a především sluchy zahraničních osobností a odborníků rekrutujících se z řad novinářů či organizátorů prestižních festivalů. Na seznamu registrovaných hostů pak nalezneme např. Bastiana Springera, který sestavuje hudbu pro Nizozemský rozhlas 5, ředitelku Rakouské asociace world music Martinu Laab nebo Josine Laarakker – publicistku, booking agentku Amserdam Roots Festivalu a zároveň spolupracovnici mnoha dalších nizozemských festivalů.

Nakolik se podaří celému projektu dosáhnout primárního cíle, kterým je zvýšení „exportu" (aktuálně už nejen) české alternativní muziky do zahraničí, je prozatím ve hvězdách. Výsledky se nedostaví hned a na definitivní zhodnocení přínosu celé akce si ještě budeme muset nějaký ten čas počkat; říká se ale, že i cesta je cíl, a dvojnásob to platí v případě, kdy vám ji zpestřuje přítomnost zajímavých křižovatek.

Pokud si nechcete nechat ujít konferenci konající se v rámci Czech Music Crossroads (14. - 15. 7.), je možné se zaregistrovat od 12. května do 10. července skrze formulář na oficiálních webových stránkách a na místě pak zaplatit symbolický konferenční poplatek ve výši 50,- Kč., v němž jsou zahrnuty konferenční materiály, občerstvení a CD sampler zúčastněných kapel. Prostřednictvím zmíněného formuláře máte možnost si taktéž zarezervovat vstupenku na samotné showcasové koncerty, která registrované účastníky konference vyjde na 90,- Kč.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Areál Dolní Vítkovice

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!