Německá Hra roku 2014 má dnes premiéru v pražském Divadle X10

Německá Hra roku 2014 má dnes premiéru v pražském Divadle X10

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V respektovaném centru nezávislé kultury, kterým se po dvouletém provozu stalo Divadlo X10 působící v budově Strašnického divadla, se dnes uskuteční česká premiéra hry A teď: Svět!. Hru s podtitulem Co je venku, do toho mi nic není napsala německo-švýcarská autorka Sibylle Berg, která bývá označována pro své excentrické vystupování i provokativní názory „piraňou v rybníčku německé literatury“.

Ironický, ostrý, temný, vtipný a hlavně věcně upřímný pohled na ženy, které do věku komunikačních technologií vstoupily tak emancipované, až nevědí, co by si s nabytou svobodou počaly. A tak nabíjejí pletací jehlice, baseballové pálky i vlastní ostrý jazyk a neschopné početí se uzavírají ve vlastním světě.

Jenom tam mohou být tak dokonalé, jak se samy rozhodly. Jen tam mohou toužit – po mužích, po rodině, po řádu, který se utopil v možnostech. Samota mezi esemeskami, Skypem, chatem, neomezené možnosti internetu, kde můžete klidně prodat viagru vyrobenou z cukru, to vše v autorkou strukturovaném, jazykově brilantním textu.

Hra byla v Německu zvolena Hrou roku 2014. Provokativní obraz života dnešních mladých žen a jejich virtuálního světa inscenuje kmenová režisérka divadla Ewa Zembok ve výpravě Martina Chocholouška.

Sibylle Berg, rodačka z východoněmeckého Výmaru, odešla do Švýcarska v roce 1962, aby vystudovala loutkoherectví. V Německu pak pracovala jako statistka v divadle, prodavačka slovníků i kuchařka. V roce 1984 emigrovala a živila se psaním cynických sloupků do novin. Její prvotina Pár lidí hledá štěstí a usmějí se k smrti (Ein paar Leute suchen das Glück und lachen sich tot, 1997) vyšla po více než padesáti odmítnutích v nakladatelství Reclam a stala se hitem.

Od té doby Sibylle Berg napsala 17 divadelních her a 15 románů. Mimoto pravidelně píše sloupky, ve kterých zaujímá radikální stanoviska k politickým, genderovým i (pop)kulturním tématům. V českém prostředí je Sibylle Berg známá díky románu Muž spí a rozhlasové hře Odnaučte se milovat! 

Premiéru můžete shlédnout 6. 5. v 19.30 v Divadle X10, další repríza se uskuteční 26.5. 2015.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo X10

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!