Východočeské divadlo uvede premiéru slavné hry Kdo se bojí Virginie Woolfové?

Východočeské divadlo uvede premiéru slavné hry Kdo se bojí Virginie Woolfové?

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Milovníci slavných divadelních dramatů by si měli v diářích dvakrát podtrhnout datum 11. dubna. Tento den se ve Východočeském divadle Pardubice uskuteční první premiéra hry amerického dramatika Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové? pod režisérskou taktovkou Petra Novotného. V dráždivé sondě do manželských vztahů se objeví Jindra Janoušková, Jiří Kalužný, Jana Ondrušková a Josef Pejchal..

Inscenace diváky zavede do malého univerzitního městečka na večírek dvou manželských párů, na němž se s přibývající nocí a vypitým alkoholem postupně ztrácejí zábrany, vynořují se zapomenuté vzpomínky, dochází k urážkám, ponižování a niterným zpovědím. To vše bude ale okořeněno humorem, i když cynickým a černým,“ přibližuje připravovaný titul dramaturgyně Jana Uherová.

Psychologické drama Kdo se bojí Virginie Woolfové? si okamžitě po svém vzniku roku 1962 získalo popularitu a následně i ocenění Tony Award. Pro svou kontroverznost ale nebylo přijato do nominace na Pulitzerovu cenu, což pobouřilo dva porotce, kteří na protest proti tomuto rozhodnutí rezignovali na své funkce.

Albeeho text nejvíce proslavil stejnojmenný film Mika Nicholse z roku 1966 s Elizabeth Taylorovou a Richardem Burtonem, který byl považován za skvostné zpracování šokující divadelní hry a získal pět Oscarů. Tehdejší puritánské Američany film pohoršil otevřenými diskusemi o sexu a do té doby nepoužitými výrazy z oblasti erotiky. Pochopitelně že to, co šokovalo diváky před téměř půlstoletím, je v současném filmu i divadle běžnou realitou. Slovník už nikoho nepřekvapí. Přesto má hra v sobě i dnes velkou naléhavost a nic neztrácí na své aktuálnosti. Hluboký ponor do nitra postav je velmi současný a pichlavé, ironické dialogy s cynickým nadhledem pořád překvapivé,“ dodává Jana Uherová.

Režisér Petr Novotný si ke spolupráci přizval svůj osvědčený tým, scénu navrhl emeritní člen Národního divadla v Praze Ivo Žídek a kostýmy jsou z dílny jednoho z nejvyhledávanějších českých výtvarníků Romana Šolce.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?