Festival Česká taneční platforma letos posune hranice tance. Doslova!

Festival Česká taneční platforma letos posune hranice tance. Doslova!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Program 21. ročníku sestávající z deseti tanečních a pohybově divadelních lahůdek začne již za pár dní. Od 9. do 12. dubna bude v Praze možné spatřit nejvýraznější choreografie uplynulého roku společně s jejich tvůrci. Festival hostí hned 80 odborníků na tanec ze zahraničí, což by mohlo vést k novým zajímavým spolupracím. Podle zakladatelky festivalu Yvony Kreuzmannové dokonce přestávají díky vysoké oblibě festivalu stačit kapacity divadelních sálů.

Co je ještě tanec a co již tento žánr přesahuje? Na otázku si můžete příští týden zkusit odpovědět na různorodých tanečních představeních v divadle Ponec, Studiu Alta, divadle Archa, Alfredu ve dvoře anebo v Experimentálním prostoru NoD.

Slavná taneční publicistka Nina Vangeli tvrdí, že český tanec rozhodně nemá žádný důvod k mindrákům - a právě na festivalu Česká taneční platforma lze přední tuzemnské soubory ocenit. Letošní téma je navíc „Posouvání hranic“. Co se tímto posouváním konkrétně myslí? „Festivalový program zvážněl, některé inscenace se noří do problémů hluboce lidských a vysoce originálně je zpracovávají. Zejména se jedná o motiv smrti,“ uvedla na tiskové konferenci Nina Vangeli.

Z tohoto vážnějšího úseku programu doporučuje inscenaci Animal Exitus souboru Spitfire Company, Phrasing the Pain tanečníků z 420PEOPLE či Collective Loss of Memory souboru DOT504.

Ale v programu najdeme i inscenace zaměřené na zcela mimospolečenské problémy. „Skvělé taneční představení skupiny NANOHACH Diptych je mystické až magické, je to nahlédnutí do tajemství ženské a mužské duše, tyto roviny jsou jasně odděleny,“ doporučila Vangeli.

Mezinárodní porota složená ze špičkových odborníků na současný tanec předá cenu za inscenaci, tanečníka a tanečnici roku a dále bude vyhlášen vítěz divácké ceny a oceněn nejlepší světelný designér. V porotě usedne například spoluředitelka festivalu Tanec Praha Markéta Perroud, choreografka Petra Hauerová či Ewan McLaren, ředitel divadla Alfred ve dvoře.

Sošku pro vítěze má na svědomí umělecká skupina Posedlí, která vzala téma „Posouvání hranic“ doslovně. Futuristická cena naznačuje podle autorů vývoj tanečníka od začínajícího „dřeváka“ přes vybrušování schopností do podoby skla až k brilanci, která snadno posune hranici ještě výš.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne v neděli 12. dubna v divadle Ponec. Více o festivalu najdete zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?