Febiofest uvítá producenta Mikea Downeyho a podpoří vězněného ukrajinského režiséra Sentsova

Febiofest uvítá producenta Mikea Downeyho a podpoří vězněného ukrajinského režiséra Sentsova

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Předprodej na festival, v čele jehož poroty zasedne Vlasta Chramostová, právě začal.  Vedle již ohlášených filmových hvězd přijede na festival jeden z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů Mike Downey. Ten do Prahy přijíždí také jako „vyslanec“ Evropské filmové akademie, v rámci které podporuje vězněného ukrajinského režiséra Olega Sentsova. Podobně jako při nedávném udílení výročních filmových cen v Polsku, kdy lidé v sále podpořili protest vztyčením cedulí s nápisem Jsem Oleg Sentsov, připojí se Febiofest vlastní protestní akcí Svobodu pro Sentsova.

Febiofest startuje už 19. března. V Praze a následně v regionech v rámci svých ozvěn (od 30. března do 17. dubna) nabídne 159 filmů z 56 zemí v celkem 562 projekcích. Festival letos přivítá kolem padesáti hostů, z toho 44 jich přijede ze zahraničí.

Febiofest zahájí v kině CineStar – Praha Anděl projekce Královy zahradnice režiséra Alana Rickmana a Talismanu vlků Jeana-Jacquese Annauda, kteří osobně převezmou Kristiána za přínos světové kinematografii, a poté bude slavnostní zahájení pokračovat v pražském Obecním domě.

Na slavnostním zakončení festivalu diváci uvidí snímek Druhý Báječný hotel Marigold, mj. s Judi Denchovou či Richardem Gerem. Film na Febiofestu osobně uvede režisér John Madden.

Zahajovací i zakončovací filmy budou uvedeny v českých předpremiérách.

Kompletní program Febiofestu zde

V programu bude uvedena i čtveřice Downeyho producentských počinů, mezi nimi i historicko-životopisný film Petra Greenawaye Goltzius a společnost Pelikán. Film Prezident z roku 2014 o posledních dnech padlého diktátora natočil známý íránský režisér oceněný v Cannes i Benátkách Mohsen Makhmalbaf. Downey produkoval i komedii Bena Hopkinse Ztracen v Karastánu, další absurdní satiru na téma „diktátorství“, na jejímž scénáři spolupracoval také čerstvý držitel Oscara Pawel Pawlikowski, nebo snímek Bohéma v rytmu Afriky režiséra Marka Dornforda-Maye oceněný za hudbu na letošním Berlinale.

Návštěva Downeyho je spojena i s protestní akcí Svobodu pro Sentsova. „Během loňského festivalu v Cannes vyšlo najevo, že Sentsov nebude v dohledné době propuštěn. Ze své pozice zástupce předsedy Evropské filmové akademie jsem tak zaštítil kampaň, jejímž cílem je poukázat na Sentsovovu kauzu a pomoci vybrat peníze na jeho právní výlohy a přispět jeho dětem,“ říká Mike Downey.

Kampaň Svobodu pro Sentsova organizovanou Evropskou filmovou akademií podpořili mezi řadou jiných Pedro Almodóvar, Roberto Benigni, Stephen Daldry, Agnieszka Hollandová, Aki Kaurismäki, Mike Leigh, Antonio Saura, Volker Schlöndorff, Béla Tarr nebo Andrzej Wajda.

Febiofest uvede v programu Sentsovův film Hráč, který ukrajinský režisér natáčel na skutečných herních turnajích a do nějž obsadil reálné gamery. Výnosy z festivalových projekcí věnuje Febiofest na bankovní účet režisérova obhájce. Projekce filmu Hráč proběhnou ve čtvrtek 26. března od 19.15 a v pátek 27. března ve 14.30 hodin.

Režisér Oleg Sentsov se aktivně účastnil ukrajinských protestů a angažoval se i doručováním jídla a zásob ukrajinským vojákům uvízlým na krymských základnách. V květnu 2014 byl zatčen ruskou tajnou službou FSB a na základě obvinění z plánování řady teroristických útoků uvězněn. Ačkoliv ruská strana tvrdí, že se Sentsov přiznal, obhajoba uvádí, že Sentsov byl k přiznání násilím donucen.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!