Festival Bazaar láká na dny plné tance a workshopů

Festival Bazaar láká na dny plné tance a workshopů

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


1. ročník mezinárodního festivalu Bazaar /Identita v umění a pohybu představí 18. - 22. března provoktivní vize čtyřiadvaceti umělců ze čtrnácti zemí střední, východní a jižní Evropy. Program festivalu je nabitý exkluzivními večerními představeními hostujících souborů a umělců, workshopy, přednáškami a neformálními setkáními. Vrcholem celého festivalu budou sobotní interaktivní scénické prezentace, které se uskuteční v nově otevřených prostorách Studia ALTA. Mimo něj se festivalové události odehrají i v divadle PONEC, divadle Alfred ve dvoře a PARKHOTELU Praha.

Co je to vlastně festival Bazaar?

Festival Bazaar je přehlídkou výzkumu, možností, směrů a tendencí v současném umění a společnosti ve střední, východní a jižní Evropě. Hlavním tématem festivalu je identita, ať už osobní, společenská nebo politická. Ta se v podmínkách současnosti stává opět palčivým tématem.

Identita národní versus globální. Západ versus Východ. Jedinec versus společnost. Jak vnímají vlastní a kolektivní identitu tvůrci ze zemí od Baltského po Středozemní moře?

Odpovědi na tyto otázky hledalo v rámci projektových rezidencí čtyřiadvacet vybraných umělců z oblasti pohybového a tanečního divadla a performance.

Mezi nimi jsou i dvě česká jména – svůj výzkum na festivalu představí i jedna z našich nejvýraznějších performerek Halka Třešňáková a progresivní divadelní režisérka Petra Tejnorová, která v rámci tohoto projektu spolupracovala se slovenským tanečníkem Jarem Viňarským.

Zaujalo mě, že se projektu účastní lidé různého věku ze čtrnácti zemí a že se na téma identity dívají jako na dialog, stejně jako to, že projekt poskytuje čas na výzkum. V posledních letech jsou peníze na tvorbu tak malé, že se už od začátku musím soustředit na realizaci a všechno směřuji k „produktu“. Kdežto tentokrát mám šanci se na téma identity podívat z různých stran,“ vysvětluje Halka Třešňáková.

Čím je festival v programu kulturně bohaté Prahy výjimečný?

Východní a střední Evropa je oblastí, kde komunita nezávislých tvůrců v současnosti opět objevuje možnosti a potenciál vzájemné spolupráce. To je podstatným impulsem pro několik desítek spolupracujících umělců a odborníků, stejně jako příležitostí pro české a mezinárodní publikum. Festival Bazaar představí nejen výjimečné osobnosti na poli inovací, kreativity a uměleckého výzkumu východního pásu Evropy, ale umožní nám ocitnout se doslova ve víru dění – těším se, že se divák stane svědkem tvůrčích procesů, které reflektují změny ve společnosti i proměny naší identity,“ vysvětluje ředitel divadla Alfred ve dvoře a pražský kurátor projektu Ewan McLaren.
 
Hlavním českým organizátorem Bazaaru, který se uskuteční v rámci evropského projektu Identity.Move! je Motus, produkce divadla ALFRED VE DVOŘE. Program festivalu neleznete na webu http://www.alfredvedvore.cz/cs/program nebo na http://www.identitymove.eu/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Alfred ve dvoře

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!