Jeden svět 2015 praskne vaši ochrannou bublinu

Jeden svět 2015 praskne vaši ochrannou bublinu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Narušit předsudky, pohodlné nevědomí a fámy šířené českou společností – to je cílem 17. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který své publikum přivítá výzvou „Praskněte své bubliny!“. Jeden svět se uskuteční v Praze od 2. do 11. března 2015 a následně v dalších 33 městech České republiky.

Jeden svět letos vzniká ve chvíli, kdy světem hýbou zásadní události jako útok na redakci satirického týdeníku v Paříži, válka na Ukrajině, rozpínání Islámského státu, nárůst rasismu v České republice podporovaný čelními politiky. „Díky moderním technologiím můžeme dnešní dění prožívat takřka v přímém přenosu – sledovat vývoj, zaujímat postoje, aktivně reagovat. Přesto se chováme zcela opačně – pouštíme k sobě jen vybrané zprávy, uzavíráme se do mentální rezervace. V ochranné bublině je nám příjemně, protože máme pocit, že to, co je venku, se nás netýká,“ vysvětluje ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Upozorňuje zároveň, že takový pasivní postoj je zvlášť v dnešní globalizované době nebezpečný.

Právě proto Jeden svět vyzývá českou veřejnost, aby praskla své ochranné bubliny – například už tím, že navštíví projekce dokumentárních filmů s aktuálními tématy a po nich následující debaty. „Sami jsme si při výběru filmů praskli pár svých bublin, ať už o islámu, jihoamerických migrantech nebo třeba duševních chorobách,“ dodává Hana Kulhánková.

Symbolem letošního ročníku se stala ochranná bublinková fólie, které je třeba se zbavit. Kampaň připravil kreativní tým Michaely Klakurkové, Jana Žaloudka a Jana Látala ze studia Družina. „Každý z nás má nějakou svou ochrannou zónu. Takovou bublinkovou fólii, která sice chrání, ale taky uzavírá před světem. Festival Jeden svět chápeme jako možnost, jak si pár svých bublin propíchnout, mít větší kontakt se světem a tím, co se v něm děje,“ říká Michaela Klakurková.

Téma ročníku se letos neodráží v jedné konkrétní filmové kategorii, ale prochází napříč celým programem. Novinkami jsou kategorie V zajetí mysli, která nabídne filmy o duševním zdraví, a Co se v mládí naučíš, která představí dokumenty o vzdělávání. K příležitosti 20. výročí konce války v bývalé Jugoslávii festival přináší filmy v kategorii Jugoskop. Tradičně nebudou chybět programové kategorie Moc médií, Takzvaná civilizace s environmentální tematikou, Cesty ke svobodě ze zemí, v nichž pracuje společnost Člověk v tísni, Panorama s filmy oceněnými na zahraničních festivalech a Český pohled. Soutěžní filmy Jeden svět uvede v kategoriích Hlavní soutěž a Máte právo vědět.

17. ročník Jednoho světa přináší čtyři premiéry českých filmů: Jenica & Perla, Zatajené dopisy, Stále spolu a Cukr Blog.

Jeden svět sice začíná až v březnu, ale do té doby se diváci a divačky internetové televize Stream.cz mohou zdarma podívat na několik dokumentů z minulých ročníků festivalu. Dnes začíná online projekce filmu Mý věci, následovat bude Solartaxi, Pět rozbitých kamer a Servírky.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!