Soudní proces s pohlaváry v Osvětimi v H2O

Soudní proces s pohlaváry v Osvětimi v H2O

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Sklepní prostor H20 bude znovu po krátké přestávce hostit dokumentární drama Petera Weisse s názvem Přelíčení. Inscenace se zabývá jedním z bolavých míst naší historie a to justičním procesem rekonstruujícím genocidu ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Není to tedy odpočinkové představení, ale určitě stojí za zhlédnutí. Můžete se na něj přijít podívat 10. 11. do H20 v Praze nebo jej navštívit 14. 11. v rámci Festivalu Slobody v bratislavském divadle Skrat.

Inscenátoři Marcela Magdová a Petr Smyczek se k zásadnímu textu Petera Weisse obrátili z několika důvodu. Zajímá je fenomén dokumentárního dramatu, jako uměleckého mementa, které takřka po šedesáti letech opět získává významné postavení v současné umělecké tvrobě, aby prostřednictvím divadelního obrazu promluvilo o bolavých místech dnešní společnosti. A také se znovu obrací k tématu Osvětimi, které dodnes vyvolává mnoho otázek, aniž by byly kdy zodpovězeny. Hra Přelíčení poukazuje na několik aspektů běžného lidského fungování v rámci určité komunity, systému či řádu. Divák si tak během ní začne klást otázky: "Může rasová či nacionální odlišnost rozvířit vody pomyslného evropského pacifismu? A existuje vždy jasná hranice mezi vinným a obžalovaným?".

V současném světě, který se každodenně potácí na hraně mezi rozpoutáním války a uklidňujícími mediálními informacemi o diplomatické shodě, který tak často zapomíná na svou historii a v němž se stále častěji uplatňuje vláda vyvolené menšiny nad většinou pod rouškou demokracie, tato inscenace oslovuje diváky všech generací a vybízí je k zamyšlení nejen nad naší minulostí, ale i dnešním stavem věcí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: H20, sklepní prostor

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!