Literární novinky – Velký knižní čtvrtek a mnoho dalších zajímavých knih

Literární novinky – Velký knižní čtvrtek a mnoho dalších zajímavých knih

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Tento týden je především ve znamení novinek Velkého knižního čtvrtka.

V rámci této akce vyšly následující knihy:

  • Bohové Gothamu - Lyndsay Fayeová – nakladatelství Paseka
  • Boj o Jeruzalém - Dore Gold - nakladatelství Garamond
  • Duch místa - Samuel Shem - nakladatelství Argo
  • Jak si postavit motorku - Martin Sodomka - nakladatelství MS studio
  • Kořistí v Kaddáfího harému - Annick Cojean - nakladatelství No Limits
  • Lumpové a beránci - Vladimír Pikora, Markéta Šichtařová - nakladatelství NF Distribuce
  • Moje pařížská revoluce - Andrea Sedláčková - nakladatelství Prostor
  • Přízrak - Jo Nesbø – nakladatelství Kniha zlín
  • Rytíř Sedmi království - George R.R. Martin - nakladatelství Argo
  • Úsměvy smutných mužů - Josef Formánek - nakladatelství GEKKO
  • Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku - Jiří Hájíček - nakladatelství Host
  • Život za životem - Kate Atkinsonová - nakladatelství Argo

Vzhledem k jejich velké propagaci jsme se rozhodli, že vám je pouze takto vypíšeme. Na následujících řádcích bychom vás rádi informovali o dalších zajímavých knihách, které právě vycházejí.

100 dní štěstí - Brizzi Fausto, Fortuna Libri

„Nejztracenější ze všech dní je ten, v němž jsme se nezasmáli.“ Nicolas de Chamfort
Hořce úsměvný román o lásce, chlapském přátelství, slunné Itálii a skvělé italské kuchyni. Budete plakat a budete se smát, jako byste sledovali skvělý film! Nemám žádnou zásluhu, pro kterou bych byl oficiálně vzpomínán. Abych ospravedlnil tu mramorovou desku. Desku, kolem které někdo projde a řekne: „Mrkni mi do Wikipedie, kdo byl tendleten Battistini!“

Nicméně mám ženu a dvě děti, které miluju, úžasné přátele, mužstvo kluků, kteří by za mě dali život. Dělal jsem chyby, další ještě udělám, ale taky jsem se zapojil. Taky jsem tu byl. Možná v koutku, nebyl jsem oslavenec, ale byl jsem tu. Jediné, čeho lituju, je, že jsem musel zjistit, že umírám, abych začal žít.

Podpis všech věcí - Elizabeth Gilbertová, Nakladatelství Jota

Po dvanácti letech se Elizabeth Gilbertová vrací k románu v neobyčejném příběhu o botanice, zámořských plavbách a touze, který pokrývá většinu devatenáctého století.

Román sleduje osudy nadané Almy Whittakerové (dcery smělého a charismatického botanického objevitele), jež se snaží osamostatnit ve světě rostlin a vědy. Zatímco studium mechů vede Almu blíž a blíž k záhadám evoluce, muž, kterého miluje, ji táhne opačným směrem – do království duchovna, božství a zázraků. Alma je střízlivá vědkyně, Ambrose je snivý umělec. Spojuje je však láska k vědění – zoufalá touha pochopit fungování tohoto světa a principy všeho bytí.

Podpis všech věcí je důležitý román o důležitém století. Strhující, do detailu propracovaný příběh se odehrává ve všech koutech světa – od Londýna po Peru, Filadelfii, Tahiti či Amsterodam. Je napsán s odvážným a zvídavým duchem jedinečné doby. Alma Whittakerová je svědkem historických událostí a zároveň je sama jejich tvůrkyní. Kráčí po hranici osvícenství a moderní doby a dozajista si získá sympatie čtenářů z celého světa.

Další román autorky bestsellerů Jíst, meditovat, milovat a V dobrém i ve zlém.

Labyrinty světa - Václav Cílek, Nakladatelství Albatros

Labyrinty světa jsou neobvyklou dárkovou knihou s originální představou labyrintů od našich významných výtvarníků, jakými jsou Pavel Čech, Iku Dekune, Matěj Forman, Renáta Fučíková, Jan Hísek, Michaela Kukovičová, Galina Miklínová, Markéta Prachatická, Petr Sís, Chrudoš Valoušek, Martin Velíšek a Jiří Votruba. Čtenář má možnost prstem či ve fantazii procházet a proplouvat jedinečnými dvoustrannými ilustracemi, anebo se začíst do zasvěceného průvodního textu Václava Cílka, který je fenoménem labyrintů fascinován již dlouhá léta. A současný svět jako by se k principu labyrintů znovu vracel. Úvodní slova zamyšlení nad tajemstvím labyrintů od Václava Cílka nechť jsou pozváním k četbě a prohlížení této výjimečné knihy. Jsou též neotřelým vysvětlením, jaký je rozdíl mezi bludištěm a labyrintem: „Bludiště je hrozné místo podobné vězení, kde se člověk může navždy ztratit. Bludištěm se bloudí, labyrintem se prochází. Labyrint nás neočekávaným způsobem vede do skoro zapomenutého středu světa anebo možná vlastní bytosti.“

Detektiv Michael Crow - Klauni - Ian Dachs, Nakladatelství Fragment

Když se začnou objevovat klauni, nemusí to ještě znamenat, že do města přijel cirkus…

Ulicemi New Yorku se plíží zákeřný vrah a číhá. Jeho motivy jsou nejasné, podpis děsivý. Na tváře brutálně zavražděných obětí maluje klaunské obličeje. Kolik přibude mrtvých, než mu detektiv Michael Crow a psycholožka Anne Shawová přijdou na stopu?
Oběti spojuje s Anne společná minulost. Je vrahem někdo, koho dobře zná? Může být příštím „klaunem“ ona?
Michael se pouští do vyšetřování, ale nic není tak jednoduché, jak se zdá. Chorobná mysl jeho protivníka je vynalézavá.

Slavnostní křest knihy „Detektiv Michael Crow - Klauni“ se uskuteční 20. října 2014 od 16:30 Paláci knih Luxor za účasti autora Iana Dachse (Ivana Hladíka) a hosta Báry Basikové

Kniha podobenství - Per Olov Enquist, Nakladatelství Host

Zdá se mu, že by měl zrevidovat řeč, kterou ve sborovém domě pronesl na matčinu památku.

Na břehu řeky stojí skupina umírajících přátel, kteří ho snažně prosí, aby jim vysvětlil, jak spolu všechno souvisí, například ta věc s láskou. A žena na Larssonovic statku. Ta na borovicové podlaze bez jediného suku. Má o ní napsat pravdu? Otcův poznámkový blok s vytrhanými stránkami, které byly spáleny a zmizely. A po mnoha letech se zničehonic vynoří. Otevírá se teď v příběhu štěrbina? Má opravdu tohle zahrnout do své vzpomínkové řeči? A stane se z toho milostný román, o kterém si myslel, že ho nikdy nenapíše?

Nová kniha Pera Olova Enquista v mnoha ohledech začíná tam, kde skončil jeho román Jiný život. Pojednává o jeho matce a otci, o knihách a o tom, jestli nakonec půjdou složit dohromady věci, které opravdu něco znamenaly. Do popředí se dostává milostný příběh, který začíná setkáním patnáctiletého chlapce se starší ženou na borovicové podlaze Larssonovic statku.

Nakonec ještě jedna pozvánka. Dne 23. 10. 2014 od 17:00 hod. v baru Krásný ztráty se uskuteční křest knihy Mikuláše Kroupy a Adama Drdy – Neznámí hrdinové řekli ďáblovi ne! Kmotrem se stane Jiří Stránský.

Jedná se o příběhy obyčejných lidí, kteří se dostali do konfliktu s totalitní mocí, jsou často napínavější než smyšlený thriller. Přitom jsou pravdivé. Příběhy neznámých hrdinů přinášíme v knižní podobě v řadě EČT již podruhé. Mnohé znáte z cyklu České televize Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy nebo z rozhlasového cyklu Příběhy 20. století. S některými, nedávno objevenými portréty, se můžete poprvé seznámit právě v této knize.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!