Malíři Houdek a Špaňhel v Brně vystaví svá nejčerstvější plátna

Malíři Houdek a Špaňhel v Brně vystaví svá nejčerstvější plátna

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pokud se zajímáte o výtvarné umění, nebo alespoň občas příležitostně zavítáte do výstavních síní, stavte se toto úterý 23. 9. do brněnské Richard Adam Gallery. Od 18 hod zde bude synchronně probíhat vernisáž dvou předních představitelů současné české malby: Jakuba Špaňhela a Vladimíra Houdka.

Oba autory spojuje nesporný talent a poměrně jednostranně kladné přijetí širokou i odbornou veřejností. Jeden i druhý absolvovali AVU v Praze, a přestože jsou oba zástupci klasické malby, jejich celkový přístup, inspirace a náměty pro tvorbu se značně liší.

Tvorba Jakuba Špaňhela je oblíbená snad především pro lehkost, s jakou jsou vedeny silné tahy štětce na jeho velkolepých, často potemnělých plátnech. Vybírá si prostá témata, maluje náměty ze svého okolí, které variuje v sériích, protože svět mu připadá dost zajímavý sám o sobě. Lidskému oku lichotí samozřejmé expresivní gesto, jde o poctivou malbu nezatíženou složitým konceptem.

Obrazy Vladimíra Houdka naproti tomu oplývají jistým surreálným tajemstvím. Jeho tvorba se od dob studií průběžně oprošťovala od konkrétních zobrazení, nyní na většině jeho prací dominuje motiv kruhu. V roce 2012 porota Ceny Jindřicha Chalupeckého ocenila slovy Christiana Rattemeyera jeho pokračování ve zkoumání nejednoznačného a často problematického dědictví modernismu.

Rozsáhlý přehled Houdkovy tvorby byl v letošním roce k vidění i v ostravské galerii PLATO. Výstava v galerii Na Mostě (uvnitř RA Gallery) na rozdíl od té ostravské slibuje přehlídku i nejnovějších pláten, které představují umělcův další tvůrčí posun. Také Jakub Špaňhel přislíbil připojit ke sbírce Richarda Adama svá nejposlednější díla, plátna velkých rozměrů.

Instalace jednotlivých výstav v bezprostřední blízkosti pod střechou jedné galerie nabízí návštěvníkovi možnost porovnat tvorbu dvou výrazných osobností české malířské scény. Tak přijďte alespoň na raut a třeba vás to koncentrované množství uznávaného malířského talentu také nakonec pohltí!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Adam Gallery

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!