Nejnovější články » Divadelní recenze

Pohádka H. Ch. Andersena jako předloha k novému muzikálu v divadle Hybernia

8.9.2014,

Muzikál Sněhová královna, který bude mít premiéru 20. září, slibuje výpravnou muzikálovou podívanou pro všechny generace. Původní známý pohádkový příběh autoři přizpůsobili velkému jevišti a příběhem se volně inspirovali tak, aby si na své přišli malí i velcí diváci.

Hlavním dějovým motivem zůstává velká láska Gerdy a její statečná cesta za vysvobozením milovaného Kaye. Na rozdíl od původní pohádky Gerda a Kay nejsou děti, ale mladí lidé, kteří mají před svatbou. Sněhová královna je složitá rozporuplná osobnost, zápasí v ní dobro se zlem, a ty jsou v muzikálu ztělesněny dvěma postavami - ONA je zlo a ON dobro. Autoři do příběhu přidali další nové postavy a naopak jiné z původního příběhu vynechali. Přes všechny starosti Gerdy a její napínavou cestu, příběh není ponurý a smutný, naopak – situace a postavy se vyznačují milým humorem.

Silnou složkou muzikálu je hudba Zdeňka Bartáka přesně vystihující nálady, povahy, dramatičnost příběhu i humorné situace, to všechno v dokonalém aranžmá Daniela Bartáka. Stejně tak i scéna Martina Černého, kostýmy Kateřiny Bláhové, choreografie Heleny Peerové, písňové texty Kristýny Pixové a v první řadě režie Lumíra Olšovského. Text ústřední písně Sněhová královna napsal Ondřej Suchý.

Konkurzy na muzikál prošlo přes tři sta uchazečů, z nichž byli po dlouhých úvahách vybráni ti z nejlepších zpěváků a herců, kteří nejlépe odpovídali typům jednotlivých postav. Hlavní roli získala Dagmar Patrasová a Mahulena Bočanová.