Premiéra Rusalky na otáčivém hledišti v Českém Krumlově

Premiéra Rusalky na otáčivém hledišti v Českém Krumlově

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Tento čtvrtek 17.7. nabídne otáčivé hlediště již 90. premiéru, jíž bude opera Antonína Dvořáka Rusalka. Po úspěšných inscenacích Tři mušketýři a Dekameron, které se na tuto scénu vrátila po předchozích uvedeních, je Rusalka očekávanou událostí letošního léta.

Opera Rusalka patří ke stálicím českokrumlovského programu. Poprvé se zde hrála již v roce 1960. Jedním z nejúspěšnějších představení Rusalky bylo to z roku 2005, kde v titulní roli hostovala Eva Urbanová. Nyní se tedy vrací po devíti letech nová premiéra, kterou nastuduje generální ředitel opery JD Mario de Rose, pravidelný spolupracovník operní legendy Josého Cury a jeden z nejpozoruhodnějších současných operních režisérů Jiří Heřman. Rusalka patří i ve světě k operám, které opakovaně zdobí významné scény – v loňském a letošním roce byla uváděna v Mnichově, Vídni či New Yorku.

Na otázku, proč je Rusalka stále jednou z nejoblíbenějších oper u diváků, odpovídá režisér českokrumlovské inscenace Jiří Heřman: „Inspirace Rusalkou je nekonečná, geniální hudba i libreto nás neustále pokouší se zamýšlet nad tímto nadčasovým dílem. Dvořákova Rusalka je pro mne pohádka pro dospělé, vede nás k soucitu a bezpodmínečné lásce. Touha po vysvobození a scéna odpuštění jsou pro naši inscenaci v Českém Krumlově klíčové.“

V čem tedy bude jedinečné a nové nastudování s ohledem na zvláštnosti otáčivého hlediště?

Snažím se citlivě vzít do hry vše, co nám tvůrcům dává prostředí otáčivého hlediště,“ říká Jiří Heřman a dodává: „Přírodní scenérie i prostředí zámecké Belarie jsou pro mne místem neustálé proměny, která je mimo jiné i hlavním tématem příběhu Rusalky – nejenom proměna prostředí, ale především člověka. Scénický obraz je pro mne zrcadlením vnitřního stavu postav. Poprvé budu pracovat s velkoplošnou projekcí, diváci uvidí prostředí otáčivého hlediště v podobě jako nikdy před tím. Otáčivé hlediště Vás otočí vždycky na jinou vlnu vnímání, je to velice inspirující, v žádném jiném divadle na světě tento pocit nezažijete.“

Hvězdou Rusalky bude v roli Vodníka slovenský basista Štefan Kocán, který od roku 2009 pravidelně vystupuje v Metropolitní opeře v New Yorku či milánské La Scale. V titulní roli pak budou alternovat sólistky opery ND v Praze Alžběta Poláčková a Maria Kobielska, roli Prince vytvoří přední čeští tenoristé Aleš Briscein a Aleš Voráček. Netradičně ve dvojroli Ježibaby a Cizí kněžny krumlovští diváci uvidí renomované slovenské pěvkyně Jolanu Fogašovou a Denisu Hamarovou.

Přestože květnové zkoušky zlobilo deštivé počasí, Rusalka je pro premiéru připravena v plném lesku. Pro představení bylo ušito několik desítek nových kostýmů, které budou mít ráz spíše plesový než historizující. Pro organizátory bylo důležitým zadáním zajištění kočáru a koní, kteří jej potáhnou. Černí a hnědí krasavci byli zapůjčeni z Hluboké nad Vltavou. Atrakcí bude jistě speciální velký létající leknín, vážící přes šedesát kilo a dalších pětadvacet malých leknínů.

Po premiéře Rusalky se na otáčivé hlediště vrátí další úspěšná představení z minulých sezon oblíbený muzikál Divotvorný hrnec (29.7 – 9.8.), který zpopularizovala především dvojice V+W. V Krumlově jej můžete vidět s hostující muzikálovou star Radkou Fišarovou v jedné z hlavních rolí a Sluha dvou pánů (12.8. – 30.8.)v režii Jiřího Menzela. Otáčivé hlediště myslí také na rodinné publikum a dětského diváka. Pro společnou zábavu rodičů a dětí jsou určeny inscenace Cesta kolem světa a pohádka Pták Ohnivák a lišák Zorro. Pro ctitele baletu je pak na druhou polovinu srpna připraveno uvedení klasického baletního dramatu Carmen.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!